Logga in

Rymdduschen från Malmö tog första pris igen

Publicerad
6 okt 2017, 12:29

Det blev den skånska rymdduschen som vann Skanskas klimatsmarta tekniktävling Deep Green Challenge. Duschsystemet som är utrustat med teknik från NASA återvinner och renar sitt eget avloppsvatten. 

Orbital Systems så kallade rymddusch fortsätter att kamma hem utmärkelser.

Duschsystemet har filtreringsteknik från NASA som gör det möjligt att snabbt rena det använda duschvattnet så att det blir renare än innan duschningen.

Med en pump kan samma vatten användas många gånger. I och med att duschvattnet återvinns i realtid minskar energi- och vattenanvändningen radikalt vid varje duschtillfälle.

Så funkar huset utan rör och sladd

Priset togs emot av Lina Blanking, försäljningsansvarig för Orbital Systems i Sverige, vid prisutdelningen på Skanskas huvudkontor.

– Det känns fantastiskt roligt. Vi har utvecklat vår lösning sedan förra gången vi var med i Skanskas Deep Green Challenge-tävling. Vi märker ett ökat intresse för vår vattenbesparande dusch, säger Lina Blanking, i ett pressmeddelande.

20 miljoner i stöd till innovativ dusch

Skanska menar att duschsystemet möter bolagets behov av lösningar som minskar energianvändningen och sparar vatten.

Systemet används i dag bland annat inom bostäder, omsorgsbostäder och hotell. Utöver en prischeck på 50 000 kronor får vinnaren även möjlighet att bli avtalsleverantör hos Skanska.

Ny utmärkelse till Orbitals superdusch

– Vi tecknar nu ett ramavtal med vinnaren och hoppas kunna använda lösningen i kommande projekt. Intresset för Deep Green Challenge har varit rekordstort i år och det är inspirerande att ta del av alla innovativa lösningar, säger Åse Togerö, utvecklingschef för Hållbar affärsutveckling, Skanska Sverige.

Skanska uppger att i arbetet mot att bli klimatneutrala söker bolaget ständigt nya tekniska lösningar för att minska klimatpåverkan i byggprocessen.

Tävlingen Deep Green Challenge är en del i arbetet med att hitta samarbetspartner med innovativa och klimatsmarta lösningar.

 

Orbitals ”framtidsdusch” med på 33-listan

Tävlingen arrangeras i samarbete med Sustainable Business Hub, ett nätverk för miljöteknikföretag i Sverige med syfte att skapa möjligheter till nya affärer.