Logga in

Se hur VR förenklar VVS

Publicerad
15 sep 2017, 10:40

Filmen visar hur teknikkonsulten Bengt Dahlgren går i bräschen när det gäller att använda VR-teknik för att visualisera bland annat VVS-installationer. 

I ett pågående projekt på Kungälvs sjukhus används tekniken skarpt och uppskattas av vårdpersonal, som tycker det är svårt att läsa vanliga ritningar.

Bengt Dahlgrens arbete med VR-teknik beskrevs nyligen på seminariet ”Virtuella VVS-installationer” i Göteborg som arrangerades av Energi- och Miljötekniska Föreningen.

Stort sjukhusuppdrag för Bravida

Den inköpta VR-utrustningen började testas av Bengt Dahlgren i slutet av förra året.

– Vi ville börja använda VR i projekt. Jag provade först med plug-ins till BIM-programvaran Revit men upptäckte att modellerna var för tunga. Sedan fick jag tips om BIMXplorer och testade den och då var tekniken plötsligt fullt användbar, berättade Mattias Torberntsson, Cad- och VR-ansvarig på Bengt Dahlgren.

Foto: Colourbox

I mars i år skickade teknikkonsulten ut bygghandlingar för det första huset i det stora om- och nybyggnadsprojektet på Kungälvs sjukhus.

– Vi hade tagit fram VR-modeller som vi visade för beställaren och entreprenören. Vi fick jättebra respons.

– Beställaren ville att vi skulle visa dem för sjukhuspersonalen. Det stora användningsområdet för VR-modeller som vi ser det är att visa dem för folk som är ovana att läsa ritningar, sa Mattias Torberntsson.

”Tekniken gjorde att personalen kunde ’gå runt i lokalerna’ och se hur det som fanns på ritningarna skulle bli i verkligheten.”

Helena Sundbeck, Bengt Dahlgren

Ungefär samtidigt hade Bengt Dahlgren tillsammans med övriga projektörer, arkitekten och verksamheten med pappersritningar gått igenom rum för rum för att se vilka krav de skulle ha och vad de skulle innehålla.

Helena Sundbeck, Bengt Dahlgren

– Sjukhuspersonal är inte vana att läsa ritningar och kan tycka att det är svårt att visualisera hur det kommer att bli när det är klart, berättade Helena Sundbeck, på Bengt Dahlgren som är VVS-handläggare för ett av delprojekten på Kungälvs sjukhus.

– Det var till och med en sjuksköterska som sa: “Å vad det här är svårt. Om man bara kunde gå in i ritningen och gå runt där.” Jag svarade henne att det kan man. Vi har VR-utrustning hos oss. Hon tyckte det lät spännande och ville prova det.

Nytänk belönades

Teknikkonsulten gjorde då en VR-modell av arkitektens ritning och ett möte bokades först med personalen på röntgenavdelningen.

– Vi riggade upp VR-utrustningen i ett konferensrum och personalen fick testa den. De tyckte det var jättehäftigt. Både själva tekniken som gjorde att de kunde ”gå runt i lokalerna”, men också möjligheten att se hur det som fanns på ritningarna skulle bli i verkligheten, förklarade Helena Sundbeck.

Ett granskningsrum för läkarna tyckte personalen såg trångt ut på ritningen. Med VR-utrustningen kunde de se fönster, ljusinsläpp och höjden på taket och då verkade rummet trots allt fungera.

Ett annat rum däremot som verkade okej på ritningen insåg de skulle behöva möbleras om för att kunna komma runt med de stora röntgenmaskinerna.

Virtuellt byggande på distans

Att använda VR-tekniken blev mycket uppskattat av personalen på röntgenavdelningen och Bengt Dahlgren har bokat in nya möten med andra verksamheter på sjukhuset som berörs av projektet.

– Hittills har vi bara visat arkitektens ritningar i VR-modellen. Längre fram när vi även fått in alla installationerna i modellen ska vi visa den för entreprenörerna så de också får gå runt och ge synpunkter om det går att bygga med tanke på avstånd med mera, sa Helena Sundbeck.

– Vi ser även att det kan vara användbart för driftpersonal att till exempel gå runt i fläktrummet för att se att det är bra utformat och att finns tillräckligt med plats för dem.

Om- och tillbyggnaden av Kungälvs sjukhus sker etappvis med första inflyttning i slutet av 2019.

Bravida installerar VS och el. Göteborgsföretaget LH Vent har luftbehandlingsentreprenaden och Installationsbolaget har sprinklerentreprenaden.