Logga in

Därför säljer uppstickaren sitt företag till Bravida

Publicerad
29 aug 2017, 22:52

Från egen firma till cirka 20 anställda på fem år. Nu väljer grundaren att sälja bolaget till Bravida.

Bravida köper VS-företaget Pounus Rör i Kiruna som omsätter cirka 30 miljoner kronor och har 18 anställda.

Verksamheten, där även industrirör ingår, kommer nu att integreras med Bravidas.

Ingemar Pounu, tidigare ägare till Pounus Rör i Kiruna.

– Det var Bravida som kontaktade oss. Bravida ville köpa oss för att de ansåg att vi var ett välskött företag med bred kompetens som därigenom kompletterar deras befintliga verksamhet i Kiruna på ett bra sätt, förklarar Pounus Rörs vd och ene ägare, Ingemar Pounu.

 

Pounus Rör – ett ungt företag med snabb och lönsam tillväxt

Den första kontakten togs av Bravida i början av sommaren.

– Sedan har det gått väldigt fort. Vi har varit i Stockholm på möten några gånger och efter några förhandlingsrundor kom vi överens. Bravida kom med ett bud som vi inte kunde tacka nej till.

”Att driva eget bolag tar mycket tid och är ett stort ansvar. Jag har jobbat både dag, kväll och natt. Att nu i stället vara anställd blir en stor trygghet för mig.”

Ingemar Pounu, tidigare delägare till Pounus Rör.

På fredag tillträder Ingemar Pounu som filialchef för VS på Bravida i Kiruna och samtidigt tar Bravida över verksamheten i Pounus Rör.

– Att driva eget bolag tar mycket tid och är ett stort ansvar. Jag har jobbat både dag, kväll och natt för att säkerställa kvalitet och servicegrad. Att nu i stället vara anställd blir en stor trygghet för mig, säger Ingemar Pounu och tillägger:

–Jag kommer att få all hjälp jag behöver genom Bravidas olika stödfunktioner. När du jobbar som egen kan det många gånger vara svårt att hitta vägen fram.

– Det blir ingen tråkig sits för mig att driva verksamheten i Bravidas regi. Jag har ju jobbat på Bravida förr och tror starkt på det, menar han.

Ingemar Pounu var anställd på Bravida från 2005 till 2012, då han startade den egna verksamheten.

– Man har en väldigt bra kontakt med sina anställda i ett eget bolag, men hur det blir nu vet jag inte ännu. Jag kommer kanske också att sakna friheten, men jag tror att jag får hyfsat stor frihet på Bravida också, menar Ingemar Pounu.

Bravidas VS-filial har i dag tio VVS-montörer och med tillskottet från Pounus Rör blir det totalt 21 montörer. I affären ingår även Pounus Rör industrirörsverksamhet med sju montörer, men den kommer inte att ledas av Ingemar Pounu när Bravida tar över den. Totalt får Bravidas industriröravdelning i Kiruna 20 medarbetare efter förvärvet och arbetsledare är Anton Stålnacke.

Den andre delägaren i Pounus Rör är Ingemars bror Stefan, men han följer inte med till Bravida. Stefan Pounu fortsätter att driva Pounus Rörs konsult- och håltagningsverksamhet i egen regi.

På gång för Pounus Rör var bygget av egna lokaler med planerad inflyttning i november.

– Nu måste vi hyra ut de nya lokalerna, konstaterar Ingemar Pounu.

”Nästa vecka börjar älgjakten och jag har fått ledigt den veckan.”

Ingemar Pounu, tillträdande filialchef för VS på Bravida i Kiruna.

Verksamheten kommer i stället att flytta in i Bravidas befintliga lokaler i Kiruna.

För Ingemar Pounu har den senaste tiden varit hektisk. Under sommarens enda semestervecka hade han mestadels tankarna på försäljningen av den egna verksamheten. Han ser därför fram emot måndag i nästa vecka.

– Då börjar älgjakten och jag har fått ledigt den veckan.

Byggmarknaden i och omkring Kiruna är expansiv tack vare gruvnäringen och flytten av staden. Ett stort pågående projekt för Bravida är det nya stadshuset som är ett resultat av flytten.

Bravida utför totalinstallation i Kirunas nya stadshus

Totalt ska tio stadskvarter börja bebyggas under barmarksperioden 2017 och 2018. På gång är en ny brandstation, en gymnasie- och en grundskola, kulturhus/Folkets hus och badhus. Det blir även nya affärslokaler, hotell och ett nytt resecentrum.