Logga in

Han reste sig ur rullstolen efter tjugo år

Publicerad
19 jun 2017, 09:41

Utan säkerhetssele och med lite dålig koll på läget snubblade och halkade han och föll handlöst ner och landade på rygg.

Det som skulle bli en vanlig dag på jobbet för VVS-montören Anders Tyrén blev i stället en dag som ändrade hela hans liv. Han skulle dra rörledningar till en kylanläggning på ett tak i Motala, ett vanligt rutinarbete, men ödet ville annorlunda. Med sig hade han en lärling som dock inte följde med upp på taket.

Dålig koll på skyddsutrustning.

– Det var ett platt ganska stort tak så jag tyckte inte att det fanns någon anledning att sätta på mig en säkerhetssele, vilket var mycket klantigt, säger Anders Tyrén uppriktigt.

Det visade sig att det var lite frost på taket och under arbetets gång hade han inte riktigt kontroll över var han befann sig. När sedan hälkappan på den ena arbetsskon hakade fast i en uppvikt plåtkant nära takets ytterkant föll han plötsligt baklänges fem–sex meter ner från taket och landade på rygg i asfalten.

– Det gjorde ont i ryggen, men jag kunde ändå resa mig direkt och ropa på lärlingen att han fick komma och köra mig hem, säger Anders Tyrén.

Väl hemma gjorde det emellertid så ont att det blev ambulans till sjukhuset, där det konstaterades att han fått en svår ryggskada. Det skulle dröja 20 år innan han kunde resa sig ur sin rullstol.

– Läkarna trodde att jag skulle kunna gå igen, men jag gick igenom fem diskbråcksoperationer och det blev bara sämre, säger han.

När han blev tillräckligt frisk för att komma hem från sjukhuset ställde hans arbetsgivare, dåvarande VVS-företaget Calor, upp på honom och erbjöd honom arbete inne på kontoret.

– Men jag är ingen kontorsråtta, så det passade inte mig, erkänner Anders Tyrén och tillägger:

– Istället blev jag anställd som rehab­instruktör hos Landstinget för att lära funktionshindrade att köra rullstol och det höll jag på med i fem år. Dessutom gick jag på Komvux och läste datakunskap.

Han fick även en arbetsskadelivränta från Försäkringskassan och blev förtidspensionerad. Inkomsten motsvarade det han tjänade som VVS-montör och räknades om varje år.

Så småningom blev han anställd som idrottskonsulent på Östergötlands handikappförbund.

– Livräntan försvann så småningom, allteftersom jag fick högre lön, konstaterar Anders Tyrén.

Maskulina normer orsak till dödsolyckor.

Nu har det hunnit gå drygt trettio år sen olyckan på taket och sen sju–åtta år tillbaka är Anders Tyrén inte längre rullstolsburen. Hans liv i rullstol har varit en resa som han inte kunnat föreställa sig som 18-åring då han fick sitt VVS-certifikat.

– Jag är ändå glad och tacksam över mitt liv, säger Anders Tyrén, som i dag är 57 år. Trots mitt handikapp har jag fått uppleva så mycket att jag inte skulle vilja ha haft det annorlunda.

Anders Tyrén bor i sin hemstad Motala och är gift med Marita som han träffade inom handikappidrotten. Marita är född med en synskada och är nästan helt blind. Hon har spelat goalball på elitnivå och Anders Tyrén har tävlat i rullstolsmaraton. Tillsammans har de rest över hela världen och i hemmet i Motala finns många medaljer och bucklor.

När man har lyssnat till Anders Tyréns historia, om hur han plötsligt en dag kände att han kunde röra på några tår och så småningom kunde resa sig upp och gå, så känns det som ett mirakel.

Men Anders Tyrén avdramatiserar det hela och säger:

– I takt med att jag blev äldre bildades det brosk vid skadan i ryggen och eftersom nerverna inte var helt av hade jag också med hjälp av all träning byggt upp en muskelkorsett, säger Anders Tyrén. Jag tränade dels för att åka skidor med rullstolen, dels för att köra maraton.

Anders Tyrén var en av deltagarna vid Paralympics i norska Lillehammer 1994.

– Men där gick det inget vidare, säger han med glimten i ögat.

Anders Tyrén har renoverat hela sitt och Maritas hem och det syns att det är gjort av en yrkesman. Här finns touch-blandare och duschutrymmen bestående av takdusch och handdusch, som växlas med ett enkelt handgrepp, allt av senaste snitt.

I dag arbetar inte Anders Tyrén längre inom VVS-branschen utan är sedan 15 år tillbaka säljare av hjälpmedel till funktionshindrade på ett assistans­företag. 

Anders Tyrén tycker inte att olyckor inom byggbranschen bara är arbets­givarens fel.

– Nej, säger han bestämt. Du själv har också ett ansvar och jag skulle vilja råda alla att tänka sig för två gånger när de går ut från arbetsboden på morgonen. Man kan aldrig vara nog försiktig.

Ventilationsmontör dödsstörtade.

Sen tillägger Anders Tyrén att han också tror att ackordet kan vara en bidragande orsak.

– Allt ska ju då gå så mycket fortare och du kanske tänker att det inte gör något att ”fuska” lite. Trots allt är det pengarna som styr, menar han.

Fakta/Anders Tyrén

Ålder: 57 år.

Bor: Motala.

Familj: Hustrun Marita, två vuxna barn och barnbarn.

Yrke: Säljare på ett assistansföretag.

Fritidsintressen: Löpning, ­dykning, fiske, bilar.

 

Läs mer i VVS-Forum nr 6/2017 med utgivningsdag 22 juni 2017.