Logga in

Rauheat blir svenskt

Publicerad
2 maj 2017, 11:03

Den finska VVS-leverantören Rauheat som nyligen etablerade sig i Sverige köps av en börsnoterad teknikhandelskoncern som har basen i Tranås.

OEM International förvärvar Rauheat med huvudkontor i finska Raumo. Rauheat importerar och marknadsför VVS-produkter till byggindustrin och omsätter cirka 5 miljoner euro. Huvudprodukterna är isolerade fjärrvärmerör, rör för berg-/jordvärme samt vattenburna golvvärmesystem.

– Sedan starten 2008 har Rauheat byggt upp en unikt stark marknadsposition och vi ser fram emot att vara en del av den framtida utvecklingen. Rauheat erbjuder energieffektiva VVS-produkter som är allmänt kända inom bygg- och anläggningsindustrin. Rauheat tillför koncernen ett helt nytt marknadssegment, säger Jörgen Zahlin, vd och koncernchef för OEM International, i ett pressmeddelande.

VVS-Forum kunde i januari berätta att Rauheat startat verksamhet i Sverige.

Petri Peltomaa, vd för Rauheat.

– Vi har omsorgsfullt kartlagt den svenska marknaden och dragit slutsatsen att det finns en tillräcklig marknad för Rauheats produkter i Sverige. Vårt mål är att ta en marknadsandel på 30 procent av marknaden för isolerade rör fram till 2019, sa Rauheats vd Petri Peltomaa till VVS-Forum då.

OEM International är ett av Europas ledande teknikhandelsföretag och består av 34 rörelsedrivande enheter i 14 länder. Koncernen verkar inom handel med komponenter och system för industriell automation. 2016 blev ett rekordår för OEM som omsatte cirka 2,3 miljarder kronor. OEM-aktien är noterad på Nasdaq OMX Nordic Mid Cap.

I styrelsen för OEM ingår Åsa Söderström Jerring, tidigare vd för Sweco Theorells. Hon har flera gånger utsetts till en av de mäktigaste kvinnliga styrelseproffsen och är även styrelseledamot i bland annat JM och Vattenfall.