Logga in

Hon styr över installationer med bredd och spets

Publicerad
2 maj 2017, 22:05
Hon är en av installationsbranschens få kvinnliga vd:ar och basar över teknikkonsultföretaget Planproj i Norrköping.

På Universitetssjukhuset i Linköping, rör sig Kim Bergehed vant och obehindrat. Här har hon varit med och arbetat med installationerna i de nybyggda delarna av US, som linköpingsborna kallar sitt sjukhus.

– Det är svårt att hitta ett mer installationstätt ställe, säger hon med glittrande ögon och pekar ut över de fräscha luftiga ytorna vid sjukhusets norra entré.
– Vi är med och bygger om 50 000 m2 på US på uppdrag av Region Östergötland, som är vår största uppdragsgivare. Hittills har vi hunnit med hälften, konstaterar hon och tillägger att fokus ligger på att skapa bättre
flöden för vården.
Dessutom sitter hon med i ledningsgruppen för bygget av ett nytt psykiatrihus, Tinnerbäckshuset, som ska bli landets största passivhus inom vården med 700 m2 solceller.
– Det ska ligga bara ett stenkast härifrån, vid en liten bäck. Så förhoppningsvis blir det en läkande miljö, förklarar Kim Bergehed som är född och uppvuxen i teknikstaden Linköping.
Planproj arbetar med bland annat projektledning, installationssamordning, byggledning och besiktning.
Kim Bergehed, vd på Planproj.
– Vi brukar kalla oss för en managementkonsult
med stor installationskompetens med både bredd och spets, säger hon och tillägger att företaget har särskilda kompetenser inom VVS, el, styr och regler, bygg och besiktning.
– Det gör att vi kan erbjuda en byggledning med spetskompetens inom el eller VVS. 
Man brukar inte se så många vd:ar på byggarbetsplatser, men den verkställande direktören Kim Bergehed vill vara med där det händer. Vilket sker ganska ofta, eftersom Kim Bergehed hellre är på fältet än sitter på kontoret framför en datorskärm.
– Jag har alltid haft en väldigt stark drivkraft att stå på egna ben och skaffa ett yrke där jag får nytta av mina ledarskapstalanger. Jag vill hela tiden framåt och är nyfiken på att lära mig nya saker. Dessutom är jag intresserad av teknik. Men det är människorna i företaget som jag är allra mest intresserad av, förklarar hon.
Efter att ha arbetat på de stora teknikkonsulterna WSP och Sweco, där hon började sin bana som VVS-projektör för att sedan övergå till projektledning, fick hon i augusti 2015 erbjudandet om att bli vd och delägare i Planproj, en teknikkonsultfirma med inriktning mot installationsteknik som startats fyra år tidigare av VVS-montören och entreprenören Urban Klanghammar. Kim Bergehed tackade ja till både jobbet och delägarskapet, utan att tveka.
– Går du bara på den trygga vägen, så kommer du inte framåt. Därför var det självklart för mig att anta utmaningen. Jag kände till Urban Klanghammar sen tidigare och ville gärna jobba med honom.
”Nyckeln i bolaget är medarbetarna,vi har dem i fokus hela tiden.”
Kim Bergehed, vd på Planproj
De senaste åren har Planprojs omsättning mer än fördubblats och är i dag närmare tio miljoner kronor. Dessutom har antalet anställda ökat från tre till tio de
senaste åren.
– Nyckeln i bolaget är medarbetarna,vi har dem i fokus hela tiden.Trots att de är ute själva på de flesta uppdrag ska
de ändå kunna känna en tillhörighet och få feedback. Det är en utmaning för mig som chef att jobba aktivt med de här frågorna, för att kunna behålla de resurser som vi har, säger Kim Bergehed och förklarar att hon försöker hitta aktiviteter

och verktyg i vardagen som gör att medarbetarna känner tillhörighet till företaget.
En gemensam plattform där alla kan dela vad de gjort under en arbetsdag är en Facebook-sida, förklarar hon. På Planprojs Facebook delar medarbetarna med
sig av sina utmaningar och framgångar i vardagen.
– Det handlar om att hitta ett flöde dagligdags som skapar delaktighet. Sen handlar det mycket om att arbeta med sin
egna personliga utveckling, säger hon.

Hur går det att förena karriär med familj?
– Bra! Vår ena dotter fick diabetes för tre år sen och då ställdes allting på sin spets. Samtidigt kände jag att jobbet är väldigt viktigt för mig. Ett strategiskt val blev då att skaffa varsin ponny till tjejerna och nu är vi tillsammans i stallet varje dag efter jobb och skola, säger Kim Bergehed och tillägger att hon och hennes sambo, Andreas, får ”växeldra” när det gäller familjelivet.
– Vi kan inte ligga på maxnivå bägge två samtidigt, utan får ge och ta.
Den enda utmaningen som Kim Bergehed upplever som kvinnlig vd i en manlig bransch är att hon sticker ut.
– Man syns i mängden, man behöver ha skinn på näsan, konstaterar hon.