Logga in

Stor ventilationskonkurs i Stockholm

Publicerad
16 mar 2017, 13:13

En ventilationsinstallatör i Stockholm som ägs av det åländska investeringsbolaget Evolver försattes i konkurs den 15 mars.

Det konkursdrabbade bolaget är JG Ventilation som omsätter cirka 70 miljoner kronor och har drygt 20 anställda. Konkursansökan lämnades in vid Nacka tingsrätt och advokat Maria Westlund på Andersson & Barmoro Advokatbyrå i Södertälje har utsetts till konkursförvaltare.

– Orsaken till konkursen är långvariga lönsamhetsproblem och minusprojekt som har drabbat bolaget i flera omgångar. En annan anledning är att byggbolaget Brunner & Brunner som var en betydande kund gick i konkurs i december 2016, säger Peter Lindström, styrelseordförande för JG Ventilation och partner på Evolver, till VVS-Forum. 

Flera försök har gjorts att vända utvecklingen åt rätt håll, uppger han.

– Det har gjorts flera räddningsoperationer och emissioner för att tillföra kapital och utöka likviditetsutrymmet. Ett nytt saneringsprogram sjösattes så sent som början av det här året, men tyvärr var vi tvungna att göra nedskrivningar i de stora projekten och det blev för mycket.

2015 omsatte JG Ventilation cirka 69 miljoner kronor. Samtidigt redovisades en förlust efter finansnetto på cirka 4,4 miljoner kronor. Det innebar det andra förluståret i rad. 2014 blev förlusten 8,8 miljoner kronor med en omsättning på cirka 84 miljoner kronor.

JG Ventilation grundades 1969 och Evolver blev ägare 2012. Tidigare ägde Evolver även Björnbergsgruppen som förvärvades av Bravida under förra året.

Evolvers nuvarande svenska innehav är Creovent, Mälar Sprinkler, Refix Skadesanering och Mässbolaget i Tranås. Investeringsbolaget äger även åländska HP Kyla & Värme samt finska Firecon.

JG Ventilations konkurs var den andra stora i Stockholm på kort tid. Den 31 försattes LK Energy, som tidigare hette Hoist Energy Jovent, i konkurs. Bolaget hade då tre förlustår bakom sig.

2015 omsatte LK Energy cirka 65 miljoner kronor med 42 anställda. Samtidigt redovisades en förlust efter finansnetto på drygt 2,8 miljoner kronor.