Logga in

Så här får du dina rotpengar

Publicerad
25 jan 2017, 11:17

Förra året missade 2000 företag tillsammans 35 miljoner kronor.

Förra året var det 2 000 företag som missade att ansöka om rot- och rututbetalningar i tid till ett sammanlagt belopp av 35 miljoner kronor. Merparten av de missade ansökningarna handlade om rotarbeten.

Trots att de här reglerna funnits så länge så är det varje år förvånansvärt många utförare som glömmer bort att ansöka i tid. 

Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket

Detta gäller för rotutbetalningarna:

Rotarbeten ska vara betalda innan årets slut, men arbetet behöver inte vara slutfört förrän senast den 31 januari 2017. Samma datum är också sista dag för ansökan om rotavdrag till Skatteverket.

Om utföraren lämnar in ansökan om utbetalning till Skatteverket för sent eller om arbetet inte avslutats i tid avslår Skatteverket ansökan.

– Trots att de här reglerna funnits så länge så är det varje år förvånansvärt många utförare som glömmer bort att ansöka i tid. Rotarbeten ska vara fakturerade och betalda senast den 31 december 2017. Kommer begäran om utbetalning in efter den 31 januari kan utföraren inte få någon utbetalning, förtydligar Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket och tillägger att regeln är en så kallad ”stupstocksregel” som inte medger några undantag eller förmildrande omständigheter. Det visar också flera domstolsfall.

– Mitt råd till företagen är att de tar för vana att ansöka om utbetalningen så fort de fått betalt av en kund, säger Pia Blank Thörnroos.

11,2 miljarder kronor betalades ut för rotavdrag 2016. Det innebär att rotavdraget minskade med 8,6 miljarder kronor jämfört med året före. Orsaken är att rotavdraget sänktes från 50 till 30 procent av arbetskostnaden 2016. Antalet utförare minskade med cirka 6 000. Antal köpare av rotarbeten minskade med 180 000 personer.

Läs också: Så fuskade de till sig miljontals kronor med rot.