Rörföretaget som bygger hemliga testbanor i Lappland

Publicerad
20 dec 2016, 10:02

Det Luleåbaserade VVS-företaget har haft ett lite annorlunda uppdrag, att bygga testbanor åt bilindustrin i Arvidsjaur och Arjeplog. Den senaste är en 400 meter lång bana med kylt underlag.

De två glesbefolkade Lapplandskommunerna har under lång tid varit centrum flera biltillverkares tester. Området underlättar för biltillverkarna att hemlighålla sina prototyper och testresultat.

Comfortföretaget Rör City i Luleå har medverkat vid bygget av två testbanor. Företaget har just avslutat arbetet med sin andra testbana, en kyld bana utanför Arvidsjaur.

– De sista åren har det varit töperioder och när alla blir stående blir det väldiga kostnader, säger Mikael Bergström, projektledare på Rör City, i ett pressmeddelande.

Banan består av två backar och en långbana på 400 meter där tillverkarna kan genomföra många typer av tester.

– Som mest var vi åtta man som jobbade, vi höll på fyra månader på banan. Innan vi kunde komma igång fick vi vänta på rätt väder och rätt temperatur. Banan är byggd ute på en myr där det inte är framkomligt innan det är fruset, tillägger Mikael Bergström.

Totalt har 12 km rör installerats som fyllts med 28 m³ glykol. Kylan produceras i en kylmaskin på 600 kW.

Den första testbanan som Rör City var med och anlade var en 200 meter lång värmebana i Arjeplog som används för både bilar och lastbilar.