Konsult-vd gör utspel om jämställdhet

Publicerad 7 sep 2016, 15:06

En manlig vd för en stor teknikkonsult tar i en debattartikel i Dagens Industri (DI) initiativet till ett manligt nätverk, som ska säkerställa att det snabbt blir fler kvinnor på alla positioner i det egna företaget.

”Det är för få kvinnor på de tekniktunga företagen, både i linjen och på ledande positioner. Vi måste vända på alla stenar för att komma till rätta med problematiken. Därför ställer jag nu en fråga till alla män: hur kan just du bidra till lösningen?”, skriver ÅF:s vd Jonas Wiström i DI i dag.

Han konstaterar att företag med högt ställda mål bör sträva efter att förbli en attraktiv arbetsgivare och bästa sättet att göra detta är genom förebilder. Fler kvinnor i ledande positioner på teknikttunga företag blir förebilder både för branschkolleger och för yngre talanger och kan locka dem att söka sig till ingenjörsyrket.

”Därför tar jag nu initiativ till Sveriges första manliga nätverk för ingenjörer och tekniker. Nätverket är internt och har bara en enda fråga på agendan, vi ska göra vad vi kan för att säkerställa att det snabbt blir fler kvinnor på alla positioner inom ÅF”, skriver Jonas Wiström.

Nätverket ”ÅF He For She Network” ska aktivt använda alla tillgängliga informella nätverk för att fånga upp och attrahera kvinnliga talanger.

”Vår första, konkreta uppgift blir att var och en av oss personligen ansvarar för att tipsa om minst en kvalificerad kandidat som är kvinna”, uppmanar han.

Av ÅF:s 2 500 medarbetare är 76 procent män .

”Kan jag få den stora majoriteten medarbetare på ÅF att aktivt verka för att förändra, då har vi satt i gång en viktig rörelse som kan fungera som inspiration för andra.”, skriver Jonas Wiström och konstaterar att företag med hög andel kvinnor som chefer har visat sig vara mer lönsamma.

Läs hela debattartikeln i DI>>

Rekommenderade artiklar

Satsningen som ska ge bättre projektledare

Stärkt strejkrätt mot utländska företag

Kvinnomånad på ÅF igen

ÅF lanserar återigen kampanjen ”Ladies’ Month”. Under en månad ska nya anställningsavtal enbart skrivas med kvinnor. Det ska förbättra könsfördelningen inom företaget och i hela branschen, menar ÅF, som har som mål att ha 30 procent kvinnor på alla nivåer senast 2020.

Högt tryck hos teknikkonsulter

Drygt två av tre medlemmar hos Svenska Teknik & Designföretagen behöver nyanställa. Högst tryck är det hos teknikkonsulterna, där fyra av fem företag svarar att de behöver nyanställa. Det visar rapporten Investeringssignalen november 2015.

Kompetensbrist kan bromsa bygginvesteringar

Kompetensbrist och svårigheter att rekrytera nyckelpersoner i konsultbranschen och inom den teknikintensiva entreprenadbranschen riskerar att hämma tillväxten på byggmarknaden. Den slutsatsen drar Industrifakta i samband med att man presenterar höstens konjunkturrapporter för olika branscher i byggsektorn.

Teknikkonsulter bland unga ingenjörers drömarbetsgivare

ÅF är tvåa och Sweco trea när unga yrkesverksamma ingenjörer utser sina drömarbetsgivare. Det visar ”employer branding-företaget” Universums undersökning Karriärbarometern, där nästan 18 000 yrkesverksamma akademiker tyckt till om jobb och karriär. Den stora vinnaren är Google som toppar rankingen i tre kategorier, förutom ingenjörer också IT samt ekonomer.

Ökat rekryteringsbehov för VVS-företagen under pandemin

Nobben för branschens utbildningar

"Vi klickade direkt, han har verkligen ansträngt sig"

"""Vi lär upp dem - sedan kommer andra företag och tar dem"""