Logga in

Orab och Rörläggaren tecknar samarbetsavtal för ESS

Publicerad
9 aug 2016, 16:06

Skanska har tecknat samarbetsavtal med ett konsortium bestående av Orab och Rörläggaren för planeringsfasen för processinstallationerna inom European Spallation Source (ESS) i Lund. Avtalet omfattar att aktivt delta i färdigställandet av projekteringen, utföra all planering för genomförandet samt att tillsammans med beställaren fastställa riktkostnad för utförandet, uppger företagen.

Avtalet innefattar även optioner för utförandet av installationerna som består av försörjningsledningar för värme och kyla till anläggningen i Lund. Orab kommer i huvudsak att utföra alla arbeten för värme och kyla medan Rörläggaren kommer att bistå med tidigare erfarenheter om projektet.

De båda systerföretagen i Instalco-gruppen räknar med betydande synergieffekter i form av resursutnyttjande och kapacitet på alla plan under projektet.

– I och med tecknandet av detta samarbetsavtal kommer vi att tillsammans utföra all rörinstallation i forskningsanläggningen, såväl VS som de industriella rörinstallationerna, säger Orabs vd Kent Persson, i ett pressmeddelande.

– Orab har inledningsvis redan utfört tyngre installationer åt oss på ESS och har därför en kort startsträcka i projektet, säger Patrik Persson, vd på Rörläggaren.

Entreprenadformen är utförandeentreprenad i samverkan. Den totala kostnaden för process-installationerna är dagsläget inte känd eftersom projekteringsarbetet fortfarande pågår. Projektet i helhet ska vara färdigt årsskiftet 2019/2020.