Underleverantör tar över konkursdrabbade Euronom

Publicerad 30 jun 2016, 13:46

Idesta Foodtech i Malmö tar över konkursdrabbade VVS-tillverkaren Euronom i Kalmar. Idesta har de senaste 15 åren utvecklat och tillverkat värmepumpprodukter samt styr- och reglerutrustning till Euronom. 

Idesta Foodtech tillverkar storköksutrustning, men även värmepumpar under varumärket Mecaterm. I Euronoms sortiment ingår förutom värmepumpar också biobränslepannor, solfångare och solpaneler, samt systemlösningar med dessa.

Det långsiktiga målet med förvärvet av Euronom är en strategisk vidareutveckling av både produktportfölj och starka kompetensområden, vilket kommer inkludera investeringar i både nya produkter samt insatser för bättre anpassning till rådande marknad.

Förvärvet av Euronom skedde den 22 juni och Idesta ser det som en naturlig del i en långsiktig satsning inom affärsområdet.

”Det långsiktiga målet med förvärvet av Euronom är en strategisk vidareutveckling av både produktportfölj och starka kompetensområden, vilket kommer inkludera investeringar i både nya produkter samt insatser för bättre anpassning till rådande marknad”, skriver Idesta Foodtechs vd Anders Pettersson i ett brev, som VVS-Forum tagit del av.

Tillverkningen i Malmö

Initialt kommer Euronom drivas som innan förvärvet både vad gäller försäljning, service och support, uppger Idesta. Euronoms kontor och nyckelpersoner kommer att finnas kvar i Kalmar medan tillverkning, lager samt administration kommer drivas från Idestas fabrik i Malmö.

Idesta är en företagsgrupp som investerar i små och medelstora industriföretag. Ägare är familjen Wahlström och moderbolaget har säte i Eskilstuna. I koncernen ingår även Standardbox (SDX) i Sölvesborg som tillverkar transportboxar för mat, Idesta Kök i Eskilstuna med varumärket Amsta, som tillverkar rostfria kärl, Weldor i Köping, som utför svets- och smidesarbeten samt Jakobssons Smide i Kolsva, som tillverkar dammluckor till vattenkraftverk.

Idesta Foodtech omsatte 2014 cirka 70 miljoner kronor med 46 anställda.