Endast en procent kvinnliga byggarbetare

Publicerad 6 apr 2016, 11:34

NORDBYGG 2016. Paula Lejonkula arbetar med Mentor Bygg på Sveriges Byggindustrier (BI). Syftet med programmet är att ta tillvara kvinnors kompetens som en viktig rekryteringsbas inom byggbranschen. Kvinnor utgör 8,5 procent av dem som arbetar i byggbranschen, men huvudparten är tjänstemän och bara 1 procent är yrkesarbetare, berättade hon på ett seminarium. 11 procent är personer med utländsk bakgrund. 

Hon började sitt anförande med att fråga åhörarna, som i huvudsak bestod av studenter, vad mångfald var för dem. Svaret blev ”allt som inte omfattar svenska vita män”. Ytterligare någon annan sa att det handlade om olikheter.

– 11 procent i byggbranschen är personer med utländsk bakgrund, vilket kan jämföras med att 25 procent i åldrarna 15–64 år totalt i Sverige har utländsk bakgrund, så det är ändå en ganska bra siffra, menade Paula Lejonkula. Byggbranschen har ökat mer än andra de senaste åren.

Att fördomar existerar i hög grad visade Paula Lejonkula med en studie, som gjorts på rekryterare som skulle rekrytera till en viss position.

– Den visade att 78 procent ansåg att personer med arabisk-muslimsk bakgrund skulle prestera sämre än en etnisk svensk. En annan studie om tekniska kunskaper hos kvinnor och män visade att innan man visste vilket kön det var så rankades kvinnornas prestationer högre, men det ändrades till tvärtom när man fick veta att de var kvinnor.

Paula Lejonkula menade att vi måste träna och arbeta bort våra fördomar.

– Därför finns Mentor Bygg, vårt kvinnliga ledarskapsprogram i BI för att kvinnor ska trivas, stanna kvar och utvecklas i byggbranschen.

Läs mer i VVS-Forum 4/2016 som utkommer den 28 april.

Rekommenderade artiklar

Säkerheten stressas bort

Så försvinner montörernas tid

Över 7 600 olyckor i installationsbranschen

Öppet kontorslandskap – dröm eller mardröm?

Nytt system för kompetensprövning införs

En nationell referensram för examina, certifikat och diplom införs för att underlätta jämförelser av kvalifikationer både nationellt och internationellt. Det föreslår regeringen i en proposition som lämnas till riksdagen i dag.– Reformen är efterlängtad av näringslivet och jag är glad att vi nu har tagit första steget mot införandet, säger gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic (S).

Installationsjätte rekryterar cyklande installatörer

Exoskelettet tog hem guldet

Biosensor ska rädda liv i byggbranschen

En framtidsbransch med fokus på energi och miljö

NORDBYGG 2016. Britta Permats, vd på Svensk Ventilation, har förmågan att entusiasmera sina åhörare. Hon inbjuder ständigt till dialog med gester och frågor. Så även på ett seminarium om ventilationsbranschens behov av att nyanställa fler. 

Cocktail-effekten – farligare än man trott

Vi är alla exponerade för en mix av kemikalier som kan interagera med kroppens eget hormonsystem. Barns och fosters exponering för cocktaileffekten ger senare i livet problem med inlärning, beteende och störningar i fortplantningsförmågan. Det visar ett nytt forskningsprojekt – EDC-Mixrisk. Professorerna Carl-Gustaf Bornehag och Åke Bergman med flera skriver om den hälsofarliga cocktaileffekten i VVS-Forums Tema Innemiljö som kommer ut nu på fredag.