Logga in

”Vi fick ett kvitto på att vi gör rätt”

Publicerad
19 jun 2024, 14:40
| Uppdaterad
20 jun 2024

Nu har domen i AD fallit gällande händelsen med VVS-montören som blev avvisad från jobbet utan lön på grund av THC-syra i kroppen. 

Byggnads stämde Assemblin och Installatörsföretagen i AD efter att VVS-montören stängts av från jobbet utan lön i två månader, den tid det tog innan montören kunde visa upp ett urinprov fritt från THC-syra.

Byggnads inställning är att VVS-montören, som brukat cannabis under en semesterresa, inte var påverkad vid provtagningstillfället utan stod till arbetsgivarens förfogande. Arbetsgivarparterna hävdade motsatsen och får nu stöd av domen i AD. Domen föll den 19 juni.

– Jag är väldigt nöjd och glad över att AD bekräftade de processer som vi har för att upptäcka droganvändning på arbetsplatser. Domen är helt i linje med den rådgivning som vi ger till våra medlemsföretag. Droger på arbetet blir allt vanligare och vi har lagt mycket kraft och energi på att visa att vi gör rätt. Det fick vi ett kvitto på nu, säger Barin Özmen, biträdande förhandlingschef på Installatörsföretagen.

Byggnads ska ersätta arbetsgivarparterna med 1 759 759 kronor för deras rättegångskostnader.


Läs om turerna i ärendet här:

Bakgrund:
AD-fallet: Var montören påverkad av cannabis på jobbet eller inte?

Installatörsföretagen:
AD-fallet: ”Vi kan inte tillåta personer med positivt drogtest på arbetsplatserna”

Byggnads:
AD-fallet: ”Så allvarliga åtgärder som att stänga av någon utan lön är inte rättssäkert”