Flödesstyrning vann Green Innovation Contest

Publicerad 9 dec 2015, 11:01

Flödesstyrningen Dycon Optimizer för vattenburna värmesystem är en av vinnarna av Green Innovation Contest 2015. Tävlingen korar miljöinnovationer med högst affärs- och miljöpotential. Övriga vinnare är Energy Hub, som kombinerar en växelriktare för solceller med ett lokalt energilager, och 200M din3, som gör det möjligt att gjuta väggarna till ett helt hus på mycket kort tid.

Dycon Optimizer hjälper fastighetsägare att effektivisera sin energianvändning i flerbostadshus. Innovationen minskar energianvändningen med 10–20 procent genom att reglera flödeshastigheten i vattenburna värmesystem. Genom att reglera flödet i systemet i kombination med inomhusmätare, uppnås en snabb och effektiv reglering med ett stabilare inomhusklimat. Bakom Dycon Optimizer står företaget Dunderon.

Energy Hub ökar möjligheter för fastighetsägare att producera förnybar el, lagra energi och snabbare ladda elbilar. Systemet kombinerar en växelriktare för solceller med ett lokalt energilager. Innovationen fördelar belastningen jämnt mellan faserna så att man kan få ut mycket el från solceller till nätet, men också ladda elbil utan att slå ut säkringar. Dessutom kan elabonnenter lagra solenergi som kan användas när solen har gått ner. Den ger också tillgång till reservkraft vid strömavbrott och lägre nätavgift. Energy Hub har utvecklats av företaget Ferroamp.

200M din3 är en teknik som gör det möjligt att kostnadseffektivt och snabbt kunna producera miljövänliga kvalitetsbostäder. Johan Persson har kombinerat sina tidigare innovationer och utvecklat befintlig teknik för att på plats kostnadseffektivt kunna fabricera väggelement i skumbetong. Med hjälp av företaget Part Construction har han lyckats ta denna innovation från ritbordet till verkligheten. Innovationen ger billiga bostäder med hög energieffektivitet, minskade transporter och materialåtgång.

Green Innovation Contest leds av Innovatum och finansieras av Energimyndigheten, Tillväxtverket, Västra Götalandsregionen samt Almi Företagspartner. Tävlingen syftar till att fler innovatörer ska lyckas med att utveckla sin produkt eller tjänst för att nå marknaden och därigenom stärka en hållbar tillväxt och bidra till svensk konkurrenskraft.

Se vinnarfilmen>>

Rekommenderade artiklar

Rymdduschen nominerad igen

Annons

2020 gav branschen ökad effektivitet och lönsamhet

Pandemiåret 2020 var på många sätt ett år fyllt av utmaningar. Installationsbranschen har ändå mycket att glädjas åt vid årssummeringen. Nyckeltalen visar bland annat på ökad tillväxt, bättre effektivitet samt bättre lönsamhet.

Ozonrening vann energipris

Rymdduschen från Malmö tog första pris igen

Sol- och värmepumphybrid nominerad till nordisk cleantech-tävling

Hybrid Solar System (Hyss), en kombination av solfångare och bergvärmepumpar, och ett legionellaskyddat vattensystem är nominerade till Nordic Cleantech Open om att bli Nordens främsta miljöteknikföretag.– Vi är väldigt stolta för att Hyss nominerats, säger Lars Andrén, svensk vd på det norska företaget Free Energy Innovation.

Stockholm Cooling vann Venture Cup Öst

Kyllösningen Stockholm Cooling tog i går förutom kategorisegern i Miljö & Energi även hem totalvinsten i Venture Cup Öst hösten 2014. Den totala prissumman blev 100 000 kronor.

Duschinnovatör blev Årets Innovationstalang

I går delade Vinnova ut priser i tävlingen Innovationstalangerna 2015 som består av fem olika kategorier. I kategorin Årets Innovationstalang blev den flerfaldigt belönade Mehrdad Mahdjoubi återigen en vinnare för sitt duschsystem med rening och återanvändning av vatten.

Viktor Rydbergs skola är Årets Future City-skola

Miljoner till mätning av värmeförluster

Professor Thomas Olofsson vid Umeå Universitet får 2,7 miljoner i bidrag av Energimyndigheten samt ett utrustningsanslag på 150 000 kronor från Kempestiftelserna för att utveckla en ny metod för mätning av värmeförlust från byggnader. Projektet är treårigt.

Och vinnaren i ventilationstävlingen är … ingen alls!

5 heta trender