Logga in

Satsning på standard för branschvalidering

Publicerad
10 sep 2015, 13:55

Regeringen satsar totalt 1,8 miljarder kronor på flyktingarnas etablering i Sverige 2016. Bland annat ska en standard för branschvalidering tas fram av branscherna och Yrkeshögskolan. Det framkom vid regeringens presskonferens i dag.

BUDGET 2016. Flyktingarna som kommer till Sverige ska så snabbt som möjligt – i normalfallet inom två år – ut på arbetsmarknaden eller i utbildning, enligt statsminister Stefan Löfven (S) och en promemoria från regeringen.

Att bekräfta giltigheten av kompetens och bedömning av utländsk utbildning, liksom kompletterande utbildningar vid behov, är därför av stor betydelse för etableringen på arbetsmarknaden och för att nyanländas kompetens ska kunna tas tillvara.

Situationen i dag fungerar inte bra och regeringen föreslår därför en tillfällig valideringssatsning på 30 miljoner kronor som går till högskolorna för att effektivisera valideringen av reell kompetens under 2016–2018.

För många personer med en utländsk utbildning kan möjligheten att komplettera den vid en svensk högskola vara avgörande för etablering på den svenska arbetsmarknaden. Detta gäller inte minst inom de yrken för vilka det krävs legitimation för yrkesverksamhet. Åtta universitet och högskolor har under 2015 möjlighet att bedriva kompletterande utbildning och få särskild ersättning för sammanlagt motsvarande 645 helårsstudenter.

Här är några av utbildningssatsningarna:

  • Branscherna och arbetsgivarna har själva ansvar för att utforma och tillämpa branschanpassade valideringsmodeller. De behöver uppdateras med jämna mellanrum och de behöver bli fler, menar regeringen som därför ger Myndigheten för yrkeshögskolan i uppdrag att utarbeta en standard för branschvalidering. För detta avsätts 2 miljoner kronor under 2016.
  • Den nya, temporära valideringsdelegationen ska utveckla valideringssystemet.
  • För personer med avslutad utländsk utbildning som vill kompletterande utbildningen till motsvarande svensk högskoleutbildning föreslås en satsning på 24 miljoner kronor 2016. Satsningen föreslås sedan öka till 75 miljoner kronor 2017, 220 miljoner kronor 2018 och 340 miljoner kronor 2019.