Logga in

Senseair tävlar om gasdetektor

Publicerad
13 jan 2015, 10:49

Det svenska mätteknikföretaget Senseair deltar i slutfasen i en internationell tävling för att ta fram övervakningsutrustning för metangas. Det ska hjälpa olje- och gasindustrin att hitta och åtgärda oönskat metanläckage.

Senseair samarbetar med RAE Systems, ett dotterbolag till Honeywell, och har tagit fram en produktionsklar lösning som, enligt ett pressmeddelande, ”ligger i framkant gentemot resterande medtävlande”.

– Att ha kvalificerat sig så här långt i tävlingen Methane Detectors Challenge (MDC) känns som en oerhörd bedrift. Nu är det vi och tre andra kvar och detta förstärker verkligen vår position på en internationell marknad, säger Carl Bengtsson på Senseair, i pressmeddelandet.

– För oss innebär den andra testfasen en större integreringsutmaning med Honeywells system för fjärrövervakning och radiotransmission. Det garanterar en stabil långtidsdrift, bland annat med kraftmatning från en solpanel, säger han.

MDC-tävlingen innebär att Senseair får möjlighet att kommersialisera en ny produkt som initialt utvecklats för att mäta alkohol i luft. Den har sedan utvecklats tillsammans med en teknik för att mäta metan i kinesiska kolgruvor i ett forskningsprojekt.

Avsikten med produkten är att detektera läckage av metan i syfte att kunna åtgärda och täta läckor. Frigörandet av metangas bidrar till växthuseffekten och är också skadlig för både människa och djur.