Logga in

Nässjö energieffektiviserade 20 procent

Publicerad
10 sep 2014, 08:58

Nässjö kommun i Småland har med hjälp av Schneider Electric minskat energianvändningen i sina kommunala fastigheter med 20 procent under tre år. Företaget garanterar att hela investeringen på 30 miljoner kronor kommer att återbetalas via energibesparingar inom 13 år.

Projektet, som genomfördes 2010 till 2013, omfattar knappt 60 kommunala byggnader som skolor, äldreboenden och stadshuset. Effektiviseringen har sänkt energi- och vattenförbrukningen samt underhållskostnaderna med 20 procent. Det motsvarar fyra miljoner kronor per år, uppger Schneider Electric i ett pressmeddelande.

– Så här långt har projektet överträffat våra förväntningar. Vi har minskat både våra energikostnader och vår miljöbelastning. I dag är fastigheterna uppkopplade mot vårt intranät och övervakas av driftspersonalen via ett centralt system. Fastighetsskötarna har också utbildats av Schneider Electric i energieffektivisering, VVS och i styr- och reglerteknik, säger Fredrik Lindgren, byggnadschef i Nässjö kommun, i pressmeddelandet.

För dem som vistas eller bor i husen har projektet inneburit ett förbättrat inomhusklimat då fastigheterna är uppkopplade och klimatet kontinuerligt övervakas.

Några åtgärder i projektet:

  • Fastigheterna har kopplats upp mot kommunens intranät genom Schneider Electrics styr- och övervakningssystem TAC Vista vilket gör det möjligt att se hur en fastighet fungerar i realtid. Driftpersonalen kan nu bland annat övervaka och styra temperaturen, värmepumpar och ventilationen i enskilda lokaler från vilken dator som helst dygnet runt. Systemet gör också att personalen mycket lättare kan hitta läckor i värmesystemet.
  • Injustering av värmesystem samt installation eller byte av termostater och radiatorventiler.
  • Oljepannor har ersatts med värmepumpar, till exempel på Rosenholmsskolan. Nu finns bara tre kommunala hus kvar med oljeuppvärmning.
  • Nya ventilationsaggregat och fläktar.
  • Installation av vattensparlatorer.
  • Optimering av temperaturer och drifttider.
  • Installation av frekvensomformare på fläktar.

Ventilationen har anpassats efter verksamheten, till exempel reduceras luftflödena då ingen är i lokalerna.