Logga in

Energiministern öppnar för Renoveringscentrum i Lund

Publicerad
24 apr 2014, 11:02

Det nya informationscentret för energieffektivisering, som föreslagits i den nationella strategin för energieffektiviserande renoveringar, kan hamna hos Nationellt Renoveringscentrum i Lunds tekniska högskola (LTH).
– Vi har ingen plan på att går vidare med en parallell struktur som skulle konkurrera eller ersätta fungerande initiativ som redan finns, säger energiminister Anna-Karin Hatt (C) i en längre intervju med VVS-Forum.

Nationellt Renoveringscentrum i Lund, som drivs av LTH och näringslivet, däribland VVS Företagen, är det första i sitt slag i landet.
Bakgrunden är de enorma renoveringsbehov som finns i landets flerbostadshus, inte minst i miljonprogramsområden.

I Energimyndigheten och Boverkets gemensamma rapport, ”Förslag till nationell strategi för energieffektiviserande renovering av byggnader”, föreslås att ett informationscentrum för energieffektivisering inrättas.

I remissvaren till rapporten lyfte bland andra VVS Företagen, Isoleringsfirmornas förening, IF, och Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, fram Nationellt Renoveringscentrum vid LTH, som lämplig kandidat till det nya informationscentret för energieffektivisering.

Nu öppnar energiminister Anna-Karin Hatt för en sådan samordning i en intervju med VVS-Forum:

– Regeringen har ingen avsikt att uppfinna hjulet på nytt utan vi kommer självklart ta hänsyn till de initiativ som redan finns, som Renoveringscentrum i Lund, när vi går vidare med förslaget på ett informationscentrum. Vi har ingen plan på att går vidare med en parallell struktur som skulle konkurrera eller ersätta fungerande initiativ som redan finns, säger energiministern, som för övrigt gör tummen ner för Energimyndighetens och Boverkets strategi.

– Som vi pekar på i EED-propositionen behöver vi ett bättre och bredare underlag för att kunna slå fast strategin. Det som vi fick från Boverket och Energimyndigheten var inte tillräckligt som beslutsunderlag, menar Anna-Karin Hatt.