Logga in

Projektengagemang och Energi & Miljöteknik superföretag 2013

Publicerad
31 okt 2013, 11:58

Teknikkonsultföretaget Projektengagemang i Stockholm och VVS-installationsföretaget Energi & Miljöteknik i Göteborg är två av superföretagen 2013. Listan har tagits fram av tidningen Veckans Affärer och kreditinformationsföretaget Bisnode. För att kvala in krävs långsiktig tillväxt, uthållig lönsamhet, fungerande resurshushållning och bra finansieringsstrategi.

Av Sveriges cirka 350 000 aktiebolag kvalificerade sig 366 företag till Superföretagen 2013. Av dessa är 205 bolag nya för listan.

Omsättningen för Projektengagemang, som var ett superföretag även förra året, ökade 2012 med 22,6 procent till 397 miljoner kronor. Resultatet efter finansnetto var samma år 38 miljoner kronor och vinstprocenten 10,3 procent. Projektengagemang hör i undersökningen till kategorin företagstjänster. En nykomling inom den kategorin är OMT i Norrköping, som nyligen även utsågs till gasellföretag. Bland övriga bolag inom företagstjänster finns JVT Vent i Kungälv och CS Kyla & VVS i Örkelljunga, båda på listan för första gången.

En annan nykomling är Energi & Miljöteknik, som ingår i kategorin byggnadsindustri. Företaget omsatte förra året cirka 39 miljoner kronor, en ökning med 21,7 procent. Vinstprocenten var 13,7 procent. Bland övriga företag inom byggbranschen på listan finns för andra året i rad Berghs Rörteknik, Stockholm samt nykomlingarna L-G C Isolering, Växjö, MR Rör I Storstockholm och Svensk Energi Consult, Arlöv.

Antalet superföretag i byggbranschen var i år 34, vilket motsvarar en ökning med över 60 procent jämfört med förra året.

– I byggsektorn är det tydligt att specialisering är nyckeln till framgång. Ingen av branschens superföretag har fler än 100 anställda, vilket är tankeväckande, säger Per Weidenman, analytiker på Bisnode och ansvarig för modellen som listan bygger på, i ett pressmeddelande.

Trots att antalet superföretag i byggbranschen ökar är det fortfarande något lägre andel jämfört med näringslivet i stort. Störst andel återfinns i dagligvaruhandeln och IT- och elektronikbranschen.

Det totala antalet superföretag har i år ökat med 15 procent, vilket kan ses som ett tecken på att konjunkturen har vänt uppåt. Listans företag redovisar en genomsnittlig lönsamhet på totalt kapital på 30 procent, jämfört med 6,2 procent för samtliga bolag i Sverige.

– De som vill förränta sitt kapital och skapa arbetstillfällen i Sverige borde studera superföretagen då de verkligen fokuserar på affären och organisk tillväxt. Det som förenar dem är att de arbetar systematiskt med långsiktiga mål och strategier och inte köper sig framgång, säger Björn-Erik Karlsson, Bisnodes regionchef Norden.

Superföretagen spelar också en viktig roll för att skapa nya arbetstillfällen. De totalt 1.900 företag som Bisnode och Veckans Affärer har identifierat sedan 2005, utgör endast 0,5 procent av alla företag, men har samtidigt stått för 22 procent av alla nya jobb i den privata sektorn under de senaste tio åren.

Listan bygger på en analysmodell utvecklad av Bisnode som väger samman bolagets tillväxt, vinst, avkastning, effektivitet, kapitalstruktur och finansiering under de senaste fyra åren. Endast företag med en årsomsättning på minst 10 miljoner kronor ingår i undersökningen.