Logga in

Chalmers solenergihus trea i internationell studenttävling

Publicerad
16 aug 2013, 10:00

Chalmeristernas solenergidrivna hus Halo tog hem tredjeplatsen när den internationella studenttävlingen Solar Decathlon avgjordes i kinesiska Datong förra veckan. Laget fick också topplaceringar i tre av delmomenten, bland annat Ingenjörsskap.

I Solar Decathlon tävlar studenter från hela världen om att rita och bygga solenergidrivna hus. Chalmers är som första svenska lag med i årets tävling i kinesiska Datong. Studenthuset Halo skeppades med båt till Kina i maj och monterades sedan upp på plats, skriver Chalmers på hemsidan.

– Det svenska laget låg i topp genom hela tävlingen och avslutade starkt. Jag älskar detaljen att man fick lägga sina skor i en korg när man kom in i ert hus – och att man efter rundvandringen hittade skorna i en korg vid utgången! Det svenska bidraget uppskattades av alla, kommenterade tävlingsgrundaren Richard King från USA:s energidepartement på Solar Decathlons officiella hemsida.

Under hela förra veckan granskades de 20 deltagande husen av allmänhet och jury. De sattes på prov i ett antal delmoment.
I delmomentet Ingenjörskap kom Halo trea.

”Halo Sweden kombinerar passivhusrörelsens designfilosofi med toppmodern solenergiteknologi och högpresterande VVS-system. Med sitt exceptionella hölje och sofistikerade mekaniska ventilationssystem kommer huset att kunna upprätthålla bra luftkvalitet och komfort även under de tuffaste förhållanden”, skrev juryn i sin motivering.

University of Wollongong i Australien tog hem totalsegern före laget från South China University of Technology.

Med i det svenska laget var Energiförbättrings Västs båda stipendiater Jonas Lundgren och Cajsa Lindström (se länken nedan).