Logga in

”Erkänn att ni tänkt fel”

Publicerad
20 maj 2015, 16:40

– Gå tillbaka till ritbordet och erkänn att ni tänkt fel.
Uppmaningen till regeringen kommer från Peter Löfgren, utvecklingschef på Sveriges Byggindustrier (BI), som menar att ROT-avdraget är en vinstmaskin och inte en skattebörda.

VVS-Forums genomgång av remissvaren som kommit in till Finansdepartementet visar att nästan hälften av remissinstanserna avstyrker regeringen förslag om försämrade ROT- och RUT-avdrag. Två riktigt tunga remissinstanser, Ekobrottsmyndigheten och Ekonomistyrningsverket, är skarpt kritiska till regeringsförslaget. Ekobrottsmyndigheten menar att svartarbetena kommer att öka vid en försämring av ROT-avdraget och att Finansdepartementet bara diskuterar kostnaderna, utan att ta upp intäkterna från ROT-avdraget.

Ekonomistyrningsverket menar i sitt remissvar att skattereduktionen för ROT-arbeten 2014 uppgick till 16,9 miljarder kronor, medan de direkta skatterna kopplade till produktionen beräknas till 14,6 miljarder kronor. Och om man räknar med kapitalvinsten som uppstår till följd av den värdehöjande produktionen, uppgår skatteintäkterna till 22,1 miljarder kronor, enligt myndigheten. ROT-avdraget går, enligt Ekonomistyrningsverket, med vinst och genererar 5,2 miljarder kronor till statskassan på ett år.

Regeringen hävdar däremot att ROT-avdraget har liten effekt på svartjobben och endast har en självfinansieringsgrad på tio procent. Men Peter Löfgren säger till VVS-Forum att han ifrågasätter regeringens analys.

– Jag delar inte uppfattningen om den låga självfinansieringsgraden. På varje utbetald ROT-krona så kommer det tillbaka 1,35 kronor till samhället tack vare intäkter i form av moms, arbetsgivaravgifter och löneskatt. Inte endast på den del som är avdragsgrundande utan på hela kostnaden för arbete. Jag är nyfiken på den analys och uträkning som ligger till grund för uttalandet, säger Peter Löfgren.

– ROT-avdraget har haft en betydande effekt på köpmönstret på konsumentmarknaden när det gäller att köpa vitt i stället för svart. Förr var det hela 45 procent av konsumenterna som ville betala svart. Medan hantverkare runt om i landet nu kan berätta att frågan från kunder om att få ett arbete utfört utan kvitto är ovanlig sedan ROT-avdraget infördes. Seriösa hantverkare som tidigare inte arbetade på konsumentmarknaden, beroende på att man inte vill befatta sig med svarta affärer, har nu hittat en ny marknad för sina kompetenta och försäkrade medarbetare.

Peter Löfgren anser att promemorian är av så låg kvalitet att arbetet måste göras om.

– Finansdepartementet har helt bortsett från de intäkter som strömmar in till statskassan när svarta jobb blir vita. Jag har inte sett några fakta eller beräkningsunderlag till regeringens förslag. När man får så här tung kritik hoppas jag att man går tillbaka till ritbordet, erkänna att man tänkt fel och väntar med beslutet som annars ska tas nu i juni, säger han.