Logga in

Värmepumptvister hos ARN från årsskiftet

Publicerad
25 jun 2015, 23:09

Från och med den första januari 2016 ska tvister om värmepumpar där konsumenter är inblandade hanteras av Allmänna Reklamationsnämnden, ARN. Det föreslår regeringen i en proposition.

Som VVS-Forum tidigare skrivit om tar Allmänna Reklamationsnämnden (ARN) över tvistemål som gäller värmepumpar då Värmepumpbranschens reklamationsnämnd (VPN) inte klarar de nya EU-kraven, enligt förslag i en statlig utredning.

En nyhet i propositionen är att datumet förskjutits till årsskiftet. Då ARN meddelat att man troligtvis kommer att börja ta emot värmepumpärenden i samma stund som lagändringarna träder i kraft, kommer VPNs verksamhet att upphöra i samband med årsskiftet.

Svenska Kyl & Värmepumpföreningen (SKVP) ställer sig i princip positiv till det nya förslaget om hur reklamationsärenden gällande värmepumpfrågor kommer hanteras.

– VPN har fungerat klanderfritt under alla år, men med de ny regler som EU-kommissionen nu satt kan vi inte fortsätta på samma sätt, säger Per Jonasson, vd på SKVP.

– Vi har meddelat ARN att vi kan och vill ställa kompetenta resurser tillhanda för att reklamationsärenden gällande värmepumpinstallationer, så att tvister även i framtiden ska hanteras på ett kompetent sätt, förklarar Per Jonasson.

ARN får i uppgift att hjälpa konsumenter och näringsidkare att komma överens om hur en tvist ska lösas. Tvister gällande försäljning och installation av värmepumpar har blivit allt vanligare och organisationen ska stärkas, enligt regeringsförslaget.

Samtidigt finns det ingenting som talar för att fler näringsidkare än i dag skulle följa ARN:s beslut, menar regeringen.

Regeringsförslaget bottnar i ett EU-direktiv vars syfte är att alternativa tvistlösningsorgan ska bli tillgängliga i hela EU för konsumentklagomål. Bland annat ska konsumenter kunna klaga online samband med försäljning av varor eller av tjänster.

Näringsidkare ska lämna information om alternativ tvistlösning till konsumenter, något som ska sanktioneras enligt marknadsföringslagen.