Logga in

Hållbar bostadsrenovering och energismart beteende

Publicerad
17 dec 2014, 10:55

Hållbarhetskrav för bostadsrenovering och energismart beteende. Det ska Umeå universitet och Umeå kommun undersöka med stöd av tre miljoner kronor från Energimyndigheten, skriver Västerbotten-Kuriren i sin nätupplaga.

Projektet ska undersöka kriterier för energieffektiv och hållbar renovering av bostäder samt Umeåbornas beteende när det gäller energianvändning. Hur smarta, tekniska lösningar påverkar beteendet när det gäller energianvändning och resor ska också studeras.

– Umeå universitet och Umeå kommun har tagit fram en gemensam avsiktsförklaring med målet att bli den nordliga kraften för hållbar stadsutveckling. Forskningsprojektet kommer att bidra till viktig kunskap för att nå vårt mål, säger Agneta Marell, vice rektor för samverkan och innovation vid Umeå universitet i ett pressmeddelande från Umeå kommun.

– Vi ska arbeta tvärvetenskapligt för att försöka ta reda på hur man på bästa sätt kan uppmuntra ett energismart beteende, säger Annika Nordlund, projektledare och docent vid institutionen för psykologi i pressmeddelandet.