Logga in

Svenskt ventföretag får betala för felaktigheter

Publicerad
29 dec 2021, 14:43

Montörer och byggnadsarbetare arbetade 8 500 timmar för mycket under fem månader på Northvolts batterifabrik i Skellefteå. Sex underentreprenörsföretag, varav ett svenskt ventilationsföretag, får nu böta totalt över fyra miljoner kronor för brott mot arbetstidslagen.

Det var i augusti som Arbetsmiljöverket gjorde en inspektion på Northvolts bygge av batterifabriken i Skellefteå. Bland annat handlade det om otillåtet nattarbete och extremt långa arbetsdagar.

Kylmontörer rapporterade mer arbetstid än vad de hade rätt till
Kylmontörer fuskade med arbetstiden

Nya korten ska ge bättre kontroll
Nu är alla gamla ID06-kort spärrade

Nu har Arbetsmiljöverket fattat beslut om sanktionsavgifter gällande ett svenskt ventilationsföretag och fem utländska bolag.

– Vissa får en avgift på drygt 50 000 kronor medan andra företag får en sanktionsavgift på över en miljon kronor. Klart att det är mycket pengar men å andra sidan är det många arbetstagare som systematiskt har jobbat för mycket, säger Madeleine Wahter, sektionschef vid Arbetsmiljöverket, till Sveriges television, SVT.

Inget av de nu aktuella bolagen har kollektivavtal och myndighetens granskning visar att anställda har jobbat 8 500 timmar otillåten arbetstid mellan april och augusti i år. Ett bolag har mer än 2 700 timmars arbetstid för mycket och krävs nu på 1,3 miljoner kronor. Sammanlagt har Arbetsmiljöverket beslutat om sanktionsavgifter på drygt 4 miljoner kronor.

Drygt 2 000 byggnadsarbetare och installatörer från cirka 50 olika länder jobbar med att bygga batterifabriken i Skellefteå. Fackförbundet Byggnads vittnar om att anställda arbetar 90-timmarsveckor och att mellan 600 och 750 byggnadsarbetare och montörer arbetar för företag som saknar kollektivavtal.

Nya avtalet underlättar arbete på nätterna
Lättare få dispens för nattarbete

Företagen, som Arbetsmiljöverket nu slår ner på, förklarar den otillåtna arbetstiden med hanteringen av covid-19, vädret, tidspress och att de fått jobba ikapp förseningar orsakade av andra företag. Ett företag pekade på att de var tvungna att jobba natt, eftersom det skulle bli för dyrt att tömma arbetsytor på annan personal på dagtid.  

FAKTA/ Sanktionsavgift och böter – vad är skillnaden?

  • En sanktionsavgift är en avgift, medan böter är ett straff man döms till i domstol. 
  • Ett företag kan få sanktionsavgifter om det bryter mot arbetsmiljöreglerna.
  • Att bryta mot en bestämmelse som är belagd med böter ses som en kriminell handling. Ett sådant arbetsmiljöärende hanteras därför av polis och går sedan vidare till åklagare och domstol.

KÄLLA: Arbetsmiljöverket