Dolda fel som stoppar bergvärmepumpar och felinstallerade golvbrunnar är några exempel på de mest lästa Arn-fallen i VVS-Forum. Foto: Getty Images/Privat

Hmm ... hur vanligt är det att värmepumpar ökar elanvändningen?

Publicerad: 23 juni 2020 Text: Eva-Maria Fasth

Missa inte vårens mest lästa Arn-fall! Hur kan elförbrukning öka med nästan 50 procent efter att värmepumpen installerades? Vad störde bergvärmepumpen? och vilket är billigast – rördragningar utanpå eller inne i vägg?

VVS-Forum bevakar kontinuerligt ärenden i Allmänna reklamationsnämnden (Arn) som berör VVS-branschen.

Under våren har vi skrivit om inte mindre än 30 Arn-fall som är relaterade till VVS-området. Här är fem som hittills har lockat till mest läsning på webben:

1) Värmepumpen skulle spara el – men det blev tvärtom.

Luftvattenvärmepumpen som YIT/Caverion installerat skulle sänka elanvändningen på gården i Nyköping, istället ökade förbrukningen. Vad var det som gick snett?

Här kan du läsa mer om hur det gick i Arn och vad experterna säger

2) Dolt fel stoppade bergvärmepump.

Felmeddelandena avslöjade att något störde den nyinstallerade bergvärmeanläggningen. Kunden krävde pengarna tillbaka, men fick nobben.

Läs mer om hur det gick i Arn

3) Montören tittade på arbetet i 10 minuter – men jag fick betala för en hel timme.

En privatkund ville få en diskmaskin installerad i bostadsrätten, men ansåg att VVS-montören ”drog ut på tiden med flit för att kunna överfakturera henne”.

Så här beslutade Arn

4) Företag vann tvist om felmonterad golvbrunn.

Golvbrunnen hade aldrig krånglat, men vid en husbesiktning visade sig den vara felmonterad. Då krävde kunden att få jobbet omgjort.

Så här resonerade nämnden

5) Är rördragning utanpå vägg billigare än inbyggda rör?

Är det billigare att dra rör utanpå än inne i väggen? Badrumsrenoveringen i en bostadsrätt i Stockholm landade i en tvist.

Här kan du läsa mer om Arns beslut

Fler nyheter