Logga in

De tar över konkursdrabbade Ariterm

Publicerad
11 jul 2019, 10:25

En konkurrent har köpt konkursboet och får därmed halva svenska marknaden för villabrännare.

Åmålsföretaget Janfire har köpt rörelsen i konkursdrabbade Ariterm. Tillverkningen av pelletsbrännare för villamarknaden kommer nu att integreras i Janfires verksamhet i Åmål 

– Den verksamheten matchar väl med det som vi gör i Åmål och kompletterar vår produktflora. En del av vår tanke med övertagandet är också att säkerställa reservdelstillgången för installatörer och slutkunder, säger Janfires vd Göran Magnusson. 

Genom köpet får Janfire nu halva svenska marknaden av villabrännare för pellets.

Ariterms försäljning och tillverkning av större biobränslesystem för fastigheter kommer dock inte att drivas vidare av Janfire.

Ännu en biovärmekonkurs – Tillverkare av system för större fastigheter

Janfire bedömer att klara nytillskottet med nuvarande organisation i Åmål, men det kan bli någon nyanställning. I dag har företaget 15 anställda. 

Ariterm försattes i konkurs den 29 maj. Bakgrunden var bland annat leveransproblem från det finska systerbolaget samt förändringarna av det statliga investeringsprogrammet Klimatklivet. 

– Ariterms verksamhet i Kalmar hade egentligen haft ett bra 2018 med både omsättningsökning och bättre resultat, men när den finska fabriken inte kunde leverera längre tog det stopp, säger Göran Magnusson. 

– Vi klev aldrig på Klimatklivet och har inte baserat vår verksamhet på bidragsfinansiering. 

Bakom beslutet att inte göra sig beroende av bidrag låg erfarenheterna av konverteringsstödet för utbyte av uppvärmningssystem som infördes 2006.

– Då växte hela bioenergibranschen så att det knakade under en period, men det blev extremt jobbigt när bidraget försvann, säger Göran Magnusson. 

Ökad brittisk efterfrågan lyfter Janfire

Janfirekoncernen omsätter cirka 40 miljoner kronor och vinsten har de senaste åren legat kring tre miljoner kronor.

En växande del av verksamheten är mobila panncentraler, som används vid pågående byggnationer runtom i landet och som fjärrövervakas från Åmål. Den delen omsatte omkring 6 miljoner kronor förra året. 

Göran Magnusson är förhoppningsfull inför framtiden.

– Jag tror att pelletsbranschen kommer att få en renässans på grund av stigande elpriser och en ökad förståelse för elproduktionens miljöpåverkan.