Logga in

Ariterm i konkurs

Publicerad
3 jun 2019, 09:43

Konkursförvaltaren ser två orsaker till obeståndet för tillverkaren av pelletspannor.

Ariterm med tolv anställda försattes i konkurs vid Kalmar tingsrätt den 29 maj. Kalmarföretaget tillverkar uppvärmningssystem för biobränsle, bland annat pelletspannor, och omsätter cirka 40 miljoner kronor enligt konkursansökan.

Ariterm omsatte cirka 25 miljoner kronor 2017. Samtidigt redovisades en förlust efter finansnetto på 6,1 miljoner kronor. Det innebar det tredje förluståret i rad.

Värmepumpinstallatören tog över som Vattenfallpartner – slutade med konkurs

Erik M Gabrielsson vid Maze Advokater har utsetts till konkursförvaltare.

Enligt konkursförvaltaren verkar orsakerna till obeståndet vara plötsligt förändrade bidragsregler och att en finsk leverantör haft svårigheter att leverera, skriver tidningen Barometern.

– Min bedömning är att bolaget i stora delar ändå är sunt i sig själv och det brukar betyda att det går att finna en rekonstruktionslösning där arbetstillfällen kan räddas, säger Erik M Gabrielsson till Barometern.

Boverket backar om utsläppsreglerna för vedspisar

Ariterm var från början ett affärsområde inom värmepumptillverkaren Thermia, som riskkapitalbolaget Procuritas förvärvade 2004. När Procuritas sålde Thermias värmepumpsverksamhet till Danfoss 2005, behöll en av riskkapitalbolagets fonder den biobränslebaserade verksamheten som sedan blev Ariterm.

2011 förvärvade företagsledningen Ariterm från Procuritas. Thermia köptes förra året av tyska Stiebel Eltron.