Affären rör till stor del värmepumpar. Foto: Jan Lööf

”Hämmar inte konkurrensen för värmeteknik”

Publicerad: 30 januari 2017 Text: Eva-Maria Fasth

Konkurrensverkets utredning av Nibes förvärv av Enertech avslutas då granskningen visar att ”köpet inte påtagligt hämmar konkurrensen på marknaden för uppvärmningssystem”.

Det var i september 2016 som Nibe Industrier meddelade att avtal slutits om att förvärva huvudparten av Enertech Group som omfattar sex verksamheter i sex olika europeiska länder.

Men Konkurrensverket ville undersöka om inte förvärvet hämmade konkurrensen efter att en anmälan om företagskoncentration hade tagits emot. Anmälan gällde Nibes förvärv av huvudparten av Enertech Group, där bland annat svenska CTC ingår. Nu skriver myndigheten av ärendet.

Sammanlagt får den nya koncernen en årsomsättning på över en miljard kronor i Sverige.

Företagen är framförallt verksamma inom tillverkning av uppvärmningsprodukter och energieffektivisering. Ärendet gick till så kallad särskild undersökning den 28 november 2016.

Utredningen har visat att företagskoncentrationen inte påtagligt kommer hämma en effektiv konkurrens på marknaden för uppvärmningssystem.

Konkurrensverket har därför beslutat att lämna affären utan åtgärd. Läs beslutet här.

Fler nyheter

6 heta värmepumptrender

22 jan 2021 | 99 procent kan väl knappast ha fel? Här kommer sex tunga argument för att de tillfrågade installatörerna och återförsäljarna har rätt när de tror p...