Logga in

Krav på kollektivavtalsnivå vid ”oskäliga arbetsvillkor”

Publicerad
4 sep 2015, 14:22

Krav på lön, semester och andra villkor i nivå med gällande kollektivavtal kan bli obligatoriska vid upphandling av byggentreprenader, där det finns risk för oskäliga arbetsvillkor. Det föreslår den statliga utredaren Niklas Bruun som nyligen överlämnat LOU-utredningens delbetänkande om upphandling och villkor till civilminister Ardalan Shekarabi (S).

Bland utredningens förslag finns att kommuner och statliga myndigheter ska kunna ställa krav på att leverantörernas anställda har lön, semester och arbetstid i nivå med svenska kollektivavtal. Detta gäller också underleverantörer.

Men leverantörerna måste inte teckna kollektivavtal. Så länge personalens löner och övriga villkor är i nivå med gällande kollektivavtal kan även företag utan kollektivavtal lägga anbud vid offentliga upphandlingar av varor och tjänster. Även krav på andra villkor kan bli aktuella, exempelvis försäkringar som är i nivå med kollektivavtal.

Utredningen föreslår obligatoriska kollektivavtalsvillkor gällande lön, när det handlar om upphandling i branscher där det kan finnas risk för undermåliga arbetsvillkor. Vilka de branscherna är ska den nya Upphandlingsmyndigheten och arbetsmarknadens parter gemensamt ta fram. Utöver detta ska det vara möjligt för myndigheter att på eget initiativ ställa kollektivavtalsvillkor.

Villkor enligt kollektivavtal ska ställas som särskilda villkor för fullgörande av kontrakt i upphandlingar. Villkoren benämns som särskilda arbetsrättsliga villkor för hur ett kontrakt ska fullgöras och ska anges uttryckligen i upphandlingsdokumenten. Det är inte tillräckligt att bara hänvisa till ett kollektivavtal. I stället ska alltså de specifika villkoren och nivåerna på dessa anges, föreslår utredningen.

– Villkor blir obligatoriska att ställa när det är behövligt med hänsyn till den bransch som upphandlingen avser och övriga omständigheter som kan medföra risk för oskäliga arbetsvillkor. Sådana obligatoriska villkor ska gälla lön, semester och arbetstid, påpekar Peter Skeppström, pressekreterare hos civilminister Ardalan Shekarabi (S).

– En leverantör kan uppfylla villkoren genom att åberopa dem i ett kollektivavtal som tillämpas i hela Sverige. En leverantör som utför arbetet med utstationerad arbetskraft behöver aldrig uppfylla några andra särskilda arbetsrättsliga villkor än de som motsvarar utstationeringslagens så kallade hårda kärna (bland annat lägsta arbetstid och kortaste vilotid, minsta antalet betalda semesterdagar och minimilön), menar Peter Skeppström och tillägger att en leverantörer ska säkerställa att även underleverantörerna följer de villkor som har ställts som obligatoriska villkor.