Logga in

Måste jag rengöra en tömd vattenberedare innan jag sätter i gång den?

Publicerad
8 feb 2024, 06:00

Ska man rengöra en tömd varmvattenberedare i sommarhuset innan den används igen med tanke på legionella? Energiexperten Roland Jonsson svarar och nämner en kritisk punkt man måste tänka på.

Fråga: Jag tömde varmvattenberedaren och stängde av vattnet i sommarstugan i höstas. Behöver varmvattenberedaren rengöras innan den används igen, med tanke på risk för legionellatillväxt? Det blir ju alltid lite vatten kvar även om den är tömd.

Roland svarar också på:
Måste man rengöra värmeväxlare?

Säker Vattens expert svarar:
Måste det vara 60 grader i varmvattenberedaren?

Svar: Det är en bra tanke men med normal vattenkvalitet behöver man inte vara särskilt orolig för legionellatillväxt. Legionellabakterier trivs bäst i ljummen temperatur och i en tömd sommarstuga är det kallt. Normalt går det inte att öppna varmvattenberedaren. På vissa modeller kan man komma in i beredaren via elpatronen eller vissa kan också ha en speciell öppning för detta. 

När varmvattenberedaren är i gång och kommit upp i 60 grader dör eventuella legionellabakterier. Duschen kan vara en kritisk punkt så det är bra att ta av munstycket och spola igenom slangen ordentligt.

I vissa länder finns det varmvattenberedare som har en servicelucka, men det är framför allt när vattnet är kalkrikt som de behöver rengöras eftersom kalk är en grogrund för legionella