Logga in

”Det är stor brist på kyltekniker i Sverige i dag”

Publicerad
5 jun 2024, 09:19

Åsa Pettersson är ny vd för NKI-Kyl i Örnsköldsvik, som ingår i Nordic Climate Group. Hon har rekryterats internt och tar över efter Stefan Grundström.

Åsa Pettersson har jobbat i många år på Örnsköldsviks kommun och i det kommunala bolaget MIVA i olika chefsroller.

Fredrik Gren vd på Nordic Climate Group har 60 kylföretag under sig
Kylbossen: ”Det kommer att hända mycket det närmaste året”

Sex småföretagare i kylbranschen har startat eget franchisebolag, Energi & Klimatgruppen
”Vi vill kunna styra våra egna bolag”

Nu jobbar hon på NKI-Kyl där hon tar klivet upp som vd. Bolaget omsätter 75 miljoner kronor och har filialer i Örnsköldsvik, Kramfors och Sundsvall med 33 anställda.

NKI-Kyl ingår ju i NCG-gruppen. Vad innebär det för företaget?

– NKI var tidigt med att jobba med naturliga köldmedier. Nu är omställningen från syntetiska köldmedier till naturliga köldmedier högaktuell i och med att F-gasförordningen skärpts. Som en del av Nordic Climate Group ökar våra förutsättningar för att möta kundernas önskemål med att maximera energieffektiviteten och minimera klimatavtrycket, allt i linje med samhällets ökade hållbarhetskrav. 

 Vad består verksamheten av?

– NKI Kyl jobbar med värme och kyla och har många ben att stå på. Vi gör allt från att installera kyl- och värmeanläggningar på matbutiker, bygga frysrum, fixa isen i ishallar och bygga om bårhus. Vi har också ansvar för kommunens storkök och kyla och värme i skolorna bland annat.

Sandra Siira har utbildat sig till kyl- och värmepumpstekniker
Hon fick ingen lärlingsplats som rörmokare – blev värmepumpstekniker

Vilka är de stora utmaningarna inom kylbranschen?

– I takt med att klimatförändringarna har företaget behövt ställa om och många av de arbeten som utförs är just att installera miljövänligare alternativ för att klara kraven i framtiden. Vi jobbar mycket med att ställa om till naturliga gaser.

– En annan utmaning är att rekrytera och behålla personal, det är stor brist på kyltekniker i Sverige i dag, därför är samarbetet med skolorna runt om väldigt viktigt.