Logga in

Hittade åtta år gamla räkningar – krävde över 80 000 tillbaka för VVS-jobbet

Publicerad
13 jun 2024, 10:15

Kunden gick igenom gamla räkningar för att hitta modellnumret på handfaten. Då upptäckte han att han verkade ha dubbelfakturerats för vissa VVS-kostnader vid husbygget åtta år tidigare och krävde pengarna tillbaka via Arn. Men hur gick det?

VVS-företaget dömdes att betala över 200 000:
“Nu har jag lärt mig att varenda avtal ska finnas som SMS eller mejl”

Företagaren vann i rätten, men:
Bråk om badrumsrenovering: ”Med facit i hand skulle jag ha släppt det”

2014 beställde kunden ”uppförande av småhus” till en kostnad av 4 250 000 kronor. I offerten ingick bland annat vattenburen golvvärme i husets tre delar och luft/luftvärmepump i garage samt inredning och montering för 300 000 plus moms.
Huset slutbesiktigades i juni 2015.

Nästan åtta år senare – i januari 2023 såg kunden sprickor i två handfat och började gå igenom gamla räkningar och offerter för att får fram modellnumret på handfaten Då upptäckte han att han hade fakturerats, och betalat för VVS-tjänster (montering och material) för 81 725 kronor trots att dessa, enligt honom, ingick i offerten för husbygget. 

Företaget nekade återbetalning och hänvisade till avtalet där det framgår att inredning och montering i kök, bad, tvättstuga samt garderober ingår med 300 000 kronor plus moms (375 000) och att beloppet som kunden betalat är det som överskridit den summan. Men kunden tog kravet vidare till Arn.

"Faller på sin egen orimlighet":
Kunden krävde en kvarts miljon efter badrumsrenoveringen

Vad beslutade då nämnden?

Nämnden gick på företagets linje och avslog kundens krav: 
“Av entreprenadavtalet framgår att parterna avtalat priset 4 250 000 kr och att det i detta ska ingå ”grund, vatten och avloppsledningar, markarbeten”. Det står inget om VVS-arbeten i övrigt och kunden har därmed inte bevisat att han avtalat med företaget om att även sådana skulle ingå i entreprenaden, konstaterar nämnden.