Logga in

Men vad är det här för lattjo liten pryl?

Publicerad
17 feb 2023, 08:30
| Uppdaterad
20 feb 2023

Ett måste på varje finsk WC – men knappt sedd i Sverige. Vad används den till och varför  har den inte slagit här,  Ingela Jung, marknadschef på Oras?

Kulturkrock
Därför möter vägghängda WC:n motstånd i Sverige

WC-fabriken
Bland tålmodiga robotar och unika toaletter – ”Detta är riktigt Made in Sweden”

I Finland syns de överallt – bidéduscharna, som också kallas handduschar eller tvättställsduschar. Svenska turister i Finland förbryllas över den lilla duschen som sitter mellan WC-stolen och tvättstället.

Här en en av Oras modeller- Bidetta Stela 4812F.


– Handduschen är en självklarhet i Finland och finns i varje hem där sedan lång tid tillbaka. Den är också ganska vanlig söderut i Europa och även västerut i världen, säger Ingela Jung, marknadschef på Oras i Sverige, som marknadsför modellen Bidetta.

Ingela Jung. Foto: Oras

Vad används den till?

– Till intimhygien, men också till att skölja av kläder och annat, tvätta badrummet, fylla hinkar och vaser och tvätta håret exempelvis. Den är väldigt flexibel.

Varför ser man den inte i Sverige? 

– Det beror förmodligen på att vi i Sverige inte är vana vid att använda dessa handduschar historiskt sett. Vi marknadsför den här med jämna mellanrum och vill lyfta intresset för den ökade bekvämligheten. Efterfrågan har ökat i takt med att fler människor från andra länder flyttat hit och jag tror att den kommer att fortsätta öka när fler upptäcker fördelarna.

Vattendelare
Toalett med inbyggt tvättställ – genialiskt eller idiotiskt?

Har du själv en handdusch hemma?

– Det har jag inte än, tyvärr. Det blir vid nästa uppdatering av badrummet