Logga in

“Det är ganska många som tittar en gång extra”

Publicerad
4 okt 2021, 06:00

VVS-montören Ebba Sköld har ett par favoritbyxor som hon nästan alltid bär på jobbet. De har en praktisk funktion som hon önskar var vanligare.

Det är inte gärna hon släpper ifrån sig byxorna som är hennes förstaval när det är dags att klä sig för jobbet på Norrköpings rörtjänst.

–  De måste förstås tvättas någon gång ibland och då är det bra att ha ett extrapar. Jag använder oftast de här men lite beror det också på vilken sorts arbete man ska ut på. Om jag ska åka på ett avloppsbyte i en äldre kåk när det kan bli, bokstavligt talat, skitigt och dant så föredrar jag ett annat par som känns lite mer vattentåliga, säger hon. 

Varför gillar du just de här arbetsbyxorna så mycket?

–  Jag tycker att det är skönt när arbetsbyxor är grova i tyget men samtidigt stretchiga, speciellt för oss kvinnor är det viktigt att de är det i midjan. Det är skärp på de här så jag vet att de håller sig uppe och man är smidig i dem när man ska in i trånga utrymmen. De känns säkra tack vare knäskydden och har små dragkedjefickor som är bra när man ska lägga ned packningar man inte får tappa bort. 

Läs mer om arbetskläder:
Vem sa att rörmokare inte kan ha stil?

Läs mer om arbetskläder:
”I dag ser arbetskläder mer ut som mode- eller sportplagg”

Du kör på midjebyxor, de klassiska hängselbyxorna då?

–  Jag använder inte hängselbyxor, det kan mycket väl vara en generationsfråga. De äldre bär ofta hängslen och hängselbyxor men det verkar som att det överlag går mer och mer åt skärp. Jag testade hängselbyxor någon gång men när jag böjde mig ned och hängslena blev slappa kändes det som att byxorna skulle åka ned och det vill man ju inte för då kommer den klassiska rörmokarklyftan fram. 

Vad gillar du att ha på dig i övrigt? 

–  Förutom byxor så är skorna viktigaste ur skyddssynpunkt. Det finns väldigt sjysta arbetsskor nuförtiden som ser ut som vanliga skor. Trots att de är rejäla med stålhätta så är de luftiga. Tröjor är också viktigt som skydd, man vill kunna variera mellan lång- och kortärmat. Långa ärmar är bra när man bär saker och för att slippa riva sig när man står i trånga utrymmen med skruvar på väggen.

Är det något du saknar i klädväg?

–  Många byxor har inte spännen nedtill vid fötterna, det vore bra om alla hade. När jag kryper i grunder så kommer det ofta in skräp och fastnar saker i öppningen vid fötterna. Sedan skulle jag önska mig bättre knäppning till knivhölstret, knappen brukar gå upp lätt i vissa lägen och då hänger hela hölstret fritt. 

Är det svårare att hitta jobbkläder som passar när man är kvinna?

–  Jag har inte haft svårt med det hittills. De är jätteproffsiga på ställena vi åker till och tar ut kläder. Det skulle i så fall vara när det gäller tjockare jackor, då kan det vara dåligt med utbud för kvinnor. Man får söka sig till herravdelningen och försöka hitta den minsta storleken.

Vad tycker du om färgerna, har svart blivit “rörmokarfärgen” på kläder?

–  Ja, majoriteten av oss har svarta kläder med lite reflex och varselfärg på emellanåt. Bland övertröjor finns en del variation, annars är det grått, svart och varsel som är standard. Jag tycker att det är okej, det kan ju bero på att svart är praktiskt för att smutsen inte syns lika tydligt.

Hur påverkar arbetskläderna din identitet när du bär dem?

–  Det är ganska många som tittar en gång extra när jag kommer i arbetskläder och det är väl just för att det är mer ovanligt med kvinnor i det här yrket. Kläderna gör att jag känner mer att jag är ute för att göra ett jobb, jag blir mentalt mer inställd på att vara professionell för att möta en kund eller så. 

Läs också:
”Jag tar de största byxorna och sätter på hängslen”

Vad är det viktigaste med kläderna på jobbet?

– Skydda knän, fötter och händer. Gör det inte värre genom att strunta i knäskydd eller vad det kan vara. Det kan räcka med att välja fel sorts skor så är frakturen ett faktum om man bara så tappar en hammare.