Logga in

”Jag ska köpa ny bocknyckel. Vilken är bäst?”

Publicerad
15 jan 2024, 06:00
| Uppdaterad
14 jan 2024

Bocknycklar från Fromax är onekligen populära bland montörerna. Men för vissa är det inte självklart. ”Jag tycker faktiskt Ridgid är bättre.”

Text

I facebookgruppen ”Rörmokare utan gränser” ställdes frågan vilken bocknyckel som är bäst att byta till när den gamla ska bytas ut. Vi frågade fem bockningsentusiaster vilken bocknyckel de rekommenderar.

Anders Pargell

15 snabba med Anders:
”Till slut kommer branschen att bita sig själv i svansen”

Bild: Sofie Båtmästar

– Jag hävdar med bestämdhet att Fromax gör den bästa bocknyckeln, det går inte att snacka bort den. De har tagit fram en ny modell nu, ”nr 75”. Jag ska inte använda kraftuttryck, men den är fantastisk att bocka med och det blir så vackert. 

– Dessutom är den ergonomisk eftersom den inte väger så mycket. Jag har provat en bocknyckel från Ridgid men tyckte den var stor och klumpig. Men sen är det viktigt att bli bra vän med sin bocknyckel för att det ska bli bra. 

Bild: Privat

Dennis Ljungblad

Rörskryt med Dennis:
”Även rörmokeri kan vara häftigt – ibland är det som ett konstverk”

– Jag har använt lite olika modeller, från både Fromax och Ridgid. Jag tycker faktiskt Ridgid är bättre, Fromax gav ifrån sig mer märken i rören än vad Ridgid gjorde. Den har någon slags glidbana som var lite bättre. Just nu kör jag på Fromax, men saknar min gamla Risgid. 

– De kanske är lite tyngre än Fromax,  men jag tyckte inte att det var någon skillnad. 

Jessica Thiel

15 snabba med Jessica:
”Jag hade satt raddisen upp och ner”

Bild: Privat

– Det beror på vad man ska göra. Ska man jobba med kromade 12- eller 15-rör skulle jag definitivt välja den från Fromax som är grå med svarta handtag (Nr 75). Jag tycker den är väldigt skön att använda till den typen av jobb, såsom badrum kompletteringar. Rulldelen är av plast för att inte skada kromet. 

– Ska man istället jobba med stålrör eller flexrör ska man använda andra modeller. 

Bild: Privat

Tom Eriksson

– Jag har alltid kört med Fromax. Men när de inte fanns på hyllan så provade jag med Bahco, som jag tyckte funkade bra. De är sköna att bocka med, iallafall för mig som börjar komma till åren.

– Jag tycker Bahco är mycket lättare för kroppen, eftersom jag inte behöver trycka handtaget mot låret när jag bockar. Den går att använda till alla typer av rör. Jag har hört att många inte är förtjusta i Bacho, men det handlar om att vänja sig. 

Andreas Winborg

Mer med Andreas:
Ska du sluta bocka nu?

Bild Privat

– Fromax nr 55 är helt klart den bästa som jag provat, för medelhårda och hårdare stålrör. Den slår Bahco med hästlängder, är bättre än den gummiklädda och jag vunnit SM-medaljer med den.