Logga in

Får man pimpa sin värmepump?

Publicerad
24 jan 2024, 06:00

En värmepumps innerdel gör inte en estet lycklig. Men får man piffa till den och gäller försäkringen om värmepumpen går sönder efter en ”total makeover”? Vi frågade två värmepumpsexperter om råd.

FRÅGA: Vår luft/luftvärmepumps innerdel är så vansinnigt ful. Den grå klossen på väggen skär sig mot såväl tapeter som annat möblemang. Jag har en bekant som till och med avstått från att köpa en värmepump för att den förstör inredningen. Får vi måla eller piffa till värmepumpens innerdel? Vad händer med försäkringen om pumpen går sönder efter att man har piffat till den?

Adam Lundin fick rådet att isolera värmepumpen med bubbelplast inför vintern
Bubbelplasta värmepumpen inför vintern – en bra idé?

Värmepumpsägaren Lars Sparrman berättar om sin hittills bästa lösning
Så får han bort isen under värmepumpen

Svar: Kan – kan man väl, men man får vara noga med att skydda innanmätet. Gissningsvis är det väldigt ovanligt att folk börjar smycka ut innerdelen på sina värmepumpar. Det finns alternativ med färger eller till exempel utbytbara fronter. Försäkringen täcker maskinella skador. ”Piffas” värmepumpen så att maskinen går sönder kan nedsättning i ersättning göras. Någon extra ersättning för värdet av verkshöjden i målningen lämnas inte. Eventuella garantier från leverantör/tillverkare kan möjligen påverkas.

Robin Toneby, värmepumpsexpert och skadereglerare

Bra eller dåligt att isolera oskyddade delar på värmepumpen?
”Man ska inte ha en låda som skydd runt värmepumpen”

Svar: Garanti vet jag faktiskt inte, men det är fullt möjligt att klä en innedelskåpa med dekorplast. Till och med måla på den funkar. Sen finns det något fabrikat som har tygklädsel att hänga på.  

Eva Rosqvist, värmepumpstekniker