Logga in

”Folk har så mycket skit i skåpen nuförtiden”

Publicerad
4 dec 2023, 06:05

Diskbänksskåpen har alltid hört till det mest obekväma VVS-montörer utsätts för. Nu har det blivit ännu värre, enligt rörmokaren som bokstavligt talat inte vet vart han ska ta vägen. 

Mats Andersson från Falun har ofta uppdrag i privata kök där han vet att han kommer att behöva ta sig in under diskbänken för att kunna göra det som krävs. Något som varit obekvämt och trångt redan tidigare men som enligt honom bara blir värre. 

Snacka om trånga utrymmen:
Inget för montörer med cellskräck

Isolerarens vardag:
”Man får försöka vara en gummiman”

– Det är så mycket skit som ska in i skåpen nu, fluorfilter, diskmaskinsavstängningar, små motorventiler …det är så trångt att man inte vet vart man ska ta vägen, säger han.

En del av den försämrade arbetsmiljön i skåpvärlden handlar om hur moderna köksskåp är utformare.

– Det finns inte så många luckor man öppnar som det var förr. Nu är det ofta lådhurtsar i köken där man drar in och ut för att ha sina sopsorteringssystem och annat, säger Mats Andersson.

”De fick slopa ena lådan i diskbänksskåpet och ha sopsortering i ett annat skåp. Vi fick ställa filteranläggningen i lådan för att överhuvudtaget få plats, det var helt galet.”

Han menar att utrymmet för installationer och avloppssystem blivit lidande både av den anledningen och av den tekniska utvecklingen där allt fler apparater och funktioner relaterade till dem ska samsas om saligheten i kökslandskapen. 

– Du kanske har åtta–tio centimeter fritt i bakkant att röra dig på, då blir det tjyvtjockt. När det blir mer och mer elektroniska prylar som ska in så ges det mindre och mindre plats i bakkant på skåpen för installationer, säger han.

Det som inte har förändrats är att när man väl krånglat sig in under diskbänken får man ”ligga som en ostkrok” med skåpkanten i veka ryggen och sprattla, säger Mats Andersson, som lägger till förbehållet att han är rädd att det här kommer att låta lite gnälligt i tryck, ”jag kommer få så mycket skit på grossisten”.

Hur utrymmesproblemet ska lösas är svårt att säga, något eget recept eller knep för att komma runt det har han inte. Men frågan påminner honom om ett kök där man hade försökt göra det bästa av situationen.

Att lida under diskbänken:
Jobbet som sliter på kroppen

– Jag var hemma hos någon som skulle ha fluorfilter för separat tappkran. Då fick de slopa ena lådan i diskbänksskåpet och ha sopsortering i ett annat skåp. Vi fick ställa filteranläggningen i lådan för att överhuvudtaget få plats, det var helt galet.