Logga in

Hur tryggt är det att vara VVS-montör och jobba jour?

Publicerad
26 jan 2024, 13:03

”Samhället ser ju ut som det gör”, säger Rebecca och Elin, två studenter som har valt att göra en enkätundersökning om hur arbetsmiljön ser ut för VVS:are som kan behöva jobba på otrygga tider i utsatta områden.

Tre frågor till Rebecca Berglund Landén och Elin Sunnerwall Thorson som gör en enkät om säkerheten under VVS-jourarbeten. Om du vill hjälpa dem, och svara på enkäten kan du delta här.

Läs om jourrömokaren David:
”Jag blev ganska chockad över alla förfrågningar”

mer om trygghet
GPS-pucken visade vägen till rörfirmans stulna servicebil

Varför gör ni den här enkäten?

– Vi går på en yrkeshögskola och studerar till technical account manager och gör vårt examensarbete nu sista terminen. Då har vi valt att undersöka hur arbetsmiljön ser ut för VVS:are som utför jourarbeten. Bakgrunden är att en av oss, Elin Sunnerwall Thorson, ska göra en praktikperiod på ett företag som säljer personlarm till företag. Men vi båda tycker att det är intressant med alla yrkesgrupper som utför jourarbete och kanske hamnar i utsatta situationer. Samhället ser ju ut som det gör med exempelvis gängkriminalitet. Det handlar inte bara om hur det är när man möter en person, vissa områden är ju mer utsatta att ta sig till och från.

Vad är det för typ av frågor i enkäten?

– Till exempel ”Hur ofta skulle du säga att du upplever en otrygghet i din arbetssituation?” och ”Skulle ett personlarm öka din trygghet i din yrkesroll under jourarbete?”.

Varför blev det just VVS?

– Vi behövde nischa oss och tänkte att inom VVS är det mycket jour. Där finns ju även spolbilar och sånt som kan hamna i utsatta situationer. VVS:are finns dessutom över hela Sverige i små och stora städer. Och sedan finns det många olika företag, större firmor och egenföretagare, vi vill försöka nå alla. Säkerhet i arbete tas ofta upp exempelvis inom vården, men det finns så många andra yrkeskategorier som kan vara utsatta i sitt arbete.

mer om jour
”Jag har varit igång sedan i går morse”

– Det är jätteviktigt med säkerhet och att känna sig trygg på arbetsplatsen. Det handlar inte bara om att nu behöver vi kalla på polisen, utan också om huruvida du snabbt och diskret kan kontakta en chef eller kollega och få hjälp om du behöver stöd.