Logga in

Jobbet som sliter på kroppen

Publicerad
17 jan 2020, 07:00

Montage i diskbänksskåpen hör till arbetena med den obekvämaste arbetsställningen. Vi hängde med VVS-montören Jimmy Carlsson på ett slitigt uppdrag.

Belastningsskador är den vanligaste arbetssjukdomen för VVS-montörer. Cirka 70 procent av arbetssjukdomarna beror på olämpliga arbetsställningar. I köken är montagen i diskbänksskåpen, ett trångt utrymme med arbete nära golv, typexempel på obekväma

I Skövde Trädgårdstad avslutas i december den tredje etappen av Swebostads radhusprojekt brf Staketet Snödroppen där Assemblin i Lidköping har VS-entreprenaden.

Comfortföretag i tvist om vattenskada: 200 liter forsade ut från ny varmvattenberedare

– Även om det finns värre arbetsställningar, som vid montage i krypgrunder, är köken ett större problem eftersom de jobben är mycket vanligare. Du behöver komma långt in i diskbänksskåpen för att kunna koppla in blandaren, säger VVS-montören på Assemblin VS filial i Lidköping.

Jimmy Carlsson”Även om det finns värre arbetsställningar, som vid montage i krypgrunder, är köken ett större problem eftersom de jobben är mycket vanligare.”
Jimmy Carlsson

Det finns dock specialverktyg som underlättar arbetet under diskbänken, påpekar han. Flexibla blandarnycklar och hylsmejslar med böjligt skaft gör det lättare att komma åt när blandaren ska fästas. 

– Det hade varit bra med push fit-kopplingar som var anpassade för, blandare och diskmaskin. Då hade du kunnat ansluta dem utan verktyg och det hade gått snabbare, säger Jimmy Carlsson.

Hjälpmedel som avlastar knäna vid arbete på låg nivå är knäskydd och knästöd.

– Knästöd verkar bra även om jag ännu inte har provat det själv. I förebyggande syfte är det också bra att träna på gym för att stärka rygg och knän, säger Jimmy Carlsson.

Bravida stäms av Byggnads: Avskedade montör som sökte hjälp för drogproblem

Köken sticker även ut när det gäller vattenskador. De flesta vattenskadorna inträffar i dag i köken och ofta i eller i anslutning till En skada som har blivit vanligare på senare år är att diskbänken spricker vid blandare med hög pip.

– Vissa diskbänkar har ingen förstärkning där blandaren ska sitta. Då blir blandaren ostadig och kan vicka. Med blandarna följer en stödbricka, men plåten i diskbänken är ofta så tunn att det inte alltid blir bra ändå, säger Jimmy Carlsson.

En vattentät botten i diskbänksskåpet och tätade rörgenomföringar minskar risken för vattenskador. Ett annat sätt är att installera en vattenfelsbrytare.

I Norge har det varit lagkrav på vattenfelsbrytare i alla nybyggnationer sedan 2010. Sedan dess har antalet vattenskador i nybyggda hus minskat med upp till 85 procent i nybyggda hus.

HD:s prejudicerande dom: ”Gå inte till domstol med småfel i badrummet”

Försäkringsbolaget Folksam erbjuder nu 300 kunder som ligger i en förhöjd riskgrupp för vattenskador att installera en vattenfelsbrytare till en rabatterad kostnad.

Arbetet med att erbjuda vattenfelsbrytare görs i samverkan med Grohe, Bravida och Anticimex.

De utvalda kunderna får köpa vattenfelsbrytaren Grohe Sense Guard för 3 000 kronor i stället för 5 600 kronor som är det rekommenderade priset. Bravida installerar utrustningen, ett uppdrag som normalt sett skulle kostat ungefär 3 400 kronor.