Logga in

Isoleringsveteranens fem tips för att slippa kliet

Publicerad
21 nov 2022, 05:38
| Uppdaterad
18 nov 2022

Själv har han hållit på med isolering i 30 år och är närmast immun vid det här laget. Men här tipsar Greger Meeks om hur man skyddar sig mot det ökända kliandet.

  • Håll tassarna borta – Börjar du att klia så kommer du att få fortsätta. Man ser många nybörjare klia sig vid näsroten, för när det trillar ned lite i ansiktet så är det där det börjar klia. Men börjar man så bli det bara värre sedan.
  • Ta en kalldusch – När du ska tvätta dig efter jobbet så kan du börja med kallvatten för då stänger du porerna eftersom skinnet drar ihop sig. Då kan du spola bort mycket av fibrerna från huden. Kalldusch är det bästa knepet. 
  • Maskera dig – Särskilt när det är gammalt material jag ska jobba med så använder jag mask. Gristryne, enkel andningsmask med filter. Det är absolut inte bra att andas in vissa material. På den tiden det var asbest så gav det stenlunga. De har väl inga direkta studier på vad gammal mineralull gör, det hävdas att det är ett naturmaterial och att det därför inte ska påverka men jag är tveksam. Det bästa är att använda mask när man hålls med själva ullen. Det kan ryka något fruktansvärt om man är uppe på en vind och ser solljus lysa in genom takfönstret så kan det glittra i hela luften för att det är så mättat med fibrer, då tänker man att jaha och det där ska jag dra i mig. 
  • Var välklädd – Ta på dig långärmad tröja och skärskyddshandskar, sedan är det bara att köra. 
  • Håll dig undan – Du vill inte vara rakt under materialet du ska hantera därför att det regnar ned fibrer i ansiktet. Det kan vara värt omaket att jobba lite besvärligare för att slippa att få det i ansiktet. Personligen tänker jag inte lika mycket på det längre, jag som har hållit på så länge har blivit härdad. Det är när man håller på med något gammalt rivningsjobb som man kan känna att det biter lite. 

Utrymmesbristen:
Jakten på den försvunna isoleringen

Fler vedermödor för isolerare:
”Man får försöka vara en gummiman”