Logga in

”Ungdomarna har inte förstått hur bra det här är”

Publicerad
10 mar 2023, 09:01

VVS-montören Lasse Nilsson ser till att börja varje dag på jobbet med ett träningspass. På en kvart mjukar han upp kroppen med yoga eller jympa – något som hjälper honom mycket när det är dags att lyfta pannor och bära toalettstolar.

På Sture Anderssons rörinstallationer i Ystad erbjöds de anställda att börja varje dag med 15 minuters träning på betald arbetstid. Det skulle göra personalen friskare och minska skaderisken. När vi tittade in på kontoret i november 2020 var uppslutningen god. Men hänger VVS-firman fortfarande i med träningen?

Läs också:
Här är de vanligaste arbetsskadorna i VVS-branschen

Läs också:
”Jag har kört över min kropp för många gånger”

Lasse Nilsson är en av de montörer som har varit med på kontorets morgonträning ända sedan början och som nästan alltid fortfarande är på plats. 

– Ibland måste man iväg på jobb men till 99 procent så medverkar jag och är ett av de fasta inslagen där, säger han. 

När VVS-forum varbesök för drygt två år sedan användes Galaxen Byggs videoprogram med övningar anpassade till branschen. De filmerna går fortfarande varma i lunchrummet men utbudet har utökats för att ge mer variation allt eftersom åren går.

– Först körde vi ofta Galaxen Bygg, nu gör vi det en gång i veckan eller varannan. Vi har lite olika nya program som vi hittat på Youtube och det funkar bra. Det finns många 15-minuters-program att hitta där. Vi kör yoga två dagar i veckan och gymnastik tre dagar.

Montörerna som fortsätter att dyka upp klockan 07 varje morgon för att värma upp kroppen och stretcha ut den inför en arbetsdag full av lyft och obekväma arbetsställningar är i första hand de äldre, säger Lasse Nilsson.

– Det är ungdomarna som inte har förstått hur bra det här är. De har inte insett att de behöver det här än. Man kan önska att uppslutningen hade varit ännu större. Mig personligen hjälper det väldigt mycket, helt klart. 

Vibrationsskador:
”Det är enorm skillnad på gamla och nya verktyg”

Lasse tänker fortsätta så länge erbjudandet finns.

– Så länge inte firman tar väck det här så kör vi på. Vi som har börjat känner ju skillnad. Det kommer inte på en vecka eller en månad men i längden känns det bättre i kroppen. Det är en förmån att få göra det här. Jag har haft lite strul med kroppen och när jag berättar för sjukgymnaster och läkare att vi har det här varje morgon så blir de väldigt imponerade. Det är inte många arbetsplatser som har det.