Logga in

”Jag har kört över min kropp för många gånger”

Publicerad
4 nov 2020, 08:09

Efter en svår arbetsplatsolycka tvingades Björn Jansson inse att han aldrig skulle kunna jobba på bygge igen. Nu använder han sin tid till att hjälpa tidigare kolleger med deras smärtande kroppar.

Björn Jansson vet en del om arbetsskador och arbetssjukdomar som inte rapporteras. Han driver ett friskvårdsföretag i Gnesta och tar emot många VVS:are och andra inom byggbranschen. Det beror på att han själv har den bakgrunden – fram till 1999 jobbade han själv på byggen, som snickare och lagbas. En arbetsplatsolycka satte punkt för den karriären.

– En jobbarkompis kastade de långa nylonstropparna, som hade legat ute hela vintern och var hårda och tunga, från tredje våningen och de träffade mig rätt i bakhuvudet.” berättar han.

Läs mer: Tio minuters träning för att hålla till pension

Läs mer: Här är de vanligaste arbetsskadorna

Smällen hade, förutom att orsaka en kraftig blödning, tryckt ihop diskar i nacken och skadat flera nerver. Men Björn Jansson åkte inte till sjukhus frivilligt. Han gick och åt frukost istället. Eller försökte. I matsalen märkte han att han inte kunde hålla upp huvudet ordentligt. Till slut blev han skjutsad till akuten.

– Jag skrev ut mig från sjukhuset och åkte hem. Tyckte att läkarna inte förstod någonting. Jag skulle jobba igen på måndag. Jag hade 40 man att basa över, jag hade inte tid att vara sjukskriven, säger han.

Finns det en kultur i branschen att man ska bita ihop?

– Jag tror inte det har med machokultur att göra alls utan mer en långsam tillvänjning vid smärta. Man stänger av den biten, smärttröskeln höjs med åldern. Till slut blir det vardag att hantera ont i kroppen. Man klämmer sig, skär sig, slår sig varje dag på jobbet. En rörmokare till exempel kanske är ensam ute på ett bygge eller i ett hus och han måste ju göra klart det där, det går inte att gnälla för att det gör lite ont. Man måste bara göra klart grejorna och åka därifrån.

Det fanns ingen chans att gå tillbaka till bygget. Björn Jansson hade ändå klarat sin svåra skada bättre än läkarna trott tack vare att han var i bra fysisk form. Att göra något som hade med träning att göra lockade. Dessutom ville han hjälpa andra, helst sina gamla kolleger och jobbarkompisar, att må bättre. Det gjorde att han utbildade sig till personlig tränare och massageterapeut.

Nu huserar han med sitt företag i en gammal bilverkstad i ett industriområde. Den här eftermiddagen står ett par vita firmabilar parkerade utanför och inne i det stora gymmet drillas en handfull elektriker i cirkelträning som ska stärka bål och mage.

– Vi använder inte maskiner här utan jobbar med den egna kroppen. När man sitter i en gymmaskin tränar man musklerna isolerat. Ska man hämta något på golvet och ställa upp det i en hylla så måste man bli stark i hela den rörelsen. Därför försöker vi hitta övningar som motsvarar saker man gör i vardagen fast i träningsform, säger han.

En av eftermiddagens inbokade kunder kommer in och lägger sig på massagebänken i ett avskilt rum. Han står ofta antingen böjd eller med armarna över huvudet när han jobbar och har känningar i skuldror och rygg.

– Många som kommer hit har bäckenproblem, diskbråck, ont i ländryggen. De kanske lyft en panna, det är trångt i rummet, man måste ta sig igenom dörrhål och trappor. Det är inte lätt att lyfta rätt då. Axlar, rygg och nacke tar en hel del stryk. Svetsar man rör länge och sitter i en tokig ställning, det är klart att det belastar kroppen hårt.

Björn ber kunden på massagebänken att hålla andan en stund och trycker sedan hårt på en punkt under skuldran. Han frågar hur det kändes och får bekräftat att där var det något som släppte.

– En terapeutisk behandling innefattar att jag ser till att musklerna där du har problem slappnar av. Många tror till exempel att en tennisarmbåge handlar om armbågen bara, men börjar man trycka bakom skulderbladet så hittar man massor av muskler som är jättespända. Det är muskler som styr axeln och när de blir spända hamnar axeln fel, nerven blir klämd och det leder sedan ner till armbågen.

Det är inte ofta någon går in genom hans dörr grimaserande och ut genom den visslande.

– Det släpper sällan helt på en behandling, men kan det bara bli 50-60 procent bättre så att du åtminstone kan sova på natten så kan vi gå vidare och behandla sedan. Och så vill jag sätta dem i träning så att de stärker kroppen och klarar jobbet bättre. Helst skulle jag bara arbeta förebyggande, men en hel del av mina kunder kommer in i akuta tillstånd där de har skitont.

När han själv arbetade på bygge gick i stort sett ingen av hans kamrater i vanlig ålderspension, kroppen höll inte för det.

– Slitaget på folk mellan 55 och 65 är stort. Då börjar det verkligen märkas att man har lyft tungt i 30 år. Det är mitt mål att få folk att förstå hur viktigt det är att ta hand om kroppen. Man kan inte bara tuta och köra, det kommer en räkenskapens dag till slut, säger han.

Vad skulle du ha gett för råd till dig själv när du var ung och började i branschen?

­– Använd hörselskydd och alla andra hjälpmedel du har. Det var ofta man stod och tyckte att det tar för lång tid att vänta på kranen, jag bär själv. Det tar för lång tid att vänta på någon annan, jag tar det själv, lyfter själv. Och jag jobbade på ackord, då har man inte tid att vänta tänker man. Tålamod är inte min starka sida, men där skulle jag ha haft mer tålamod. Jag skulle nog ha varit lite mer ödmjuk mot mig själv. Jag har kört över min kropp lite för många gånger. 

Läs mer: Tio minuters träning för att hålla till pension

Läs mer: Här är de vanligaste arbetsskadorna