Logga in

”Ta gärna foto eller filma det du gjort som bevis”

Publicerad
21 mar 2023, 09:20

Nyproduktion. Ett nät av armering. Innerväggarna finns bara på ritningen. Och nånstans där ska golvbrunnen ändå hamna rätt i höjdled och sidled. I VVS-podden tipsar experten.

Hans Söderström, expert på VVS-teknik på Installatörsföretagen, gästar VVS-podden där ett helt avsnitt ägnas åt golvbrunnen. Att hitta rätt placering för den är grundläggande.  

Natalia Strandberg om golvbrunnar
Natalia om problemet: ”Folk har somnat på golvbrunnen”

– Det gäller att hitta rätt mått, minst 200 millimeter från väggar och höjdmässigt i rätt nivå så man får fall, säger Hans Söderström.

Men om sedan snickaren eller betongaren trampar på golvbrunnen som du varit så noggrann med … Det är förstås bra att dubbelkolla en sista gång innan gjutning.

– Dokumentation är viktigt, att du i efterhand kan visa att du har gjort rätt. Ta gärna foto eller filma det du gjort som bevis, säger Hans Söderström.

Annars är monteringsanvisningarna viktiga – följer man inte dessa utan kommer på en egen lösning kan en rättslig instans slå ner på att det inte är fackmannamässigt gjort.

Läs juristen om monteringsanvisningarnas tyngd
“Gör man avsteg finns risk att en domstol anser att det inte är fackmässigt”

VVS-podden dyker också ner i golvbrunnen och Hans Söderström har en hel del att säga om hur rören ska dras: Den raka linjen ska vara från toastolen till schaktet och avsticket till golvbrunnen – inte tvärtom.

Läs en djupare artikel om att undvika fekalier i golvbrunnen
”Det avgörande är att ändra vinkeln på påsticket”

Hör om varför i VVS-podden.