Logga in

VVS-utbildning ger topplöner

Publicerad
25 jun 2019, 06:00

VVS-montörer tjänar bra tio år efter gymnasiet – men hur bra? Vi redde ut under våren och ni läsare kastade er över artiklarna. Här är nyheterna med flest läsare våren 2019.

Här är listan över nyheterna som klickats mest från den första januari i år fram till och med i dag:

1) Så mycket tjänar VVS-montörer tio år efter gymnasiet

Statistiken visar att VVS- och fastighetsprogrammet ger högst snittlön av yrkesprogrammen, är den i särklass mest lästa nyheten på vvsforum.se under första halvårsskiftet 2019.

Men det gick att misstolka siffrorna, vilket flera läsare påpekade. Vi redde ut vad som gällde beträffande VVS-montörernas löner i en uppföljande artikel.

2) Tingsrätten: ”Golvvärme innebär inte att alla golv hela tiden är varma”

Det 70-åriga paret fick ett annat golvvärmesystem än de beställt och klagade över kalla rum med fläckvis värme. Inga konstigheter, tyckte rätten.

Tony Johansson, Dalarnas Rör, och lärlingen Natalia Adamzyk. Foto: Robin Linna

3) ”Verkar som man måste gå över oskrivna regler för att få tag på folk”

VVS-företagaren Tony Johansson på Dalarnas Rör söker sociala VVS-montörer och lockar med en månadslön på 37 000 kronor.

 

Foto: Anneli Megner Arn

4) Nippeln väcker römokarnas vrede.

EMA-nippeln sågas av rörmokarna. Okunskap menar tillverkaren, problemen är inte nippeln. VVS-Forum går till botten med en kontroversiell produkt.

5) Löneförhöjning väntar VVS-montörer

1 maj var det dags för löneförhöjning för VVS-montörer och kylmontörer som omfattas av Teknikinstallationsavtalet. Allt enligt en tidigare uppgörelse.

 

Foto: Jesper Mott

5) Vedspisarna utreds – igen

Det förra förslaget vållade en opinionsstorm och drogs tillbaka. De omdiskuterade reglerna för vedspisar sågs över än en gång och senare skulle vedspisvännerna gå ur striden som vinnare.

 

 

6) Hovrätten slår fast: Boverkets byggregler räcker inte

O-ringen gled ur sitt spår och fick den vägghängda WC:n att läcka. VVS-företaget hävdar att det inte omfattas branschregler som Säker Vatten. Men hovrätten gick på motpartens linje.

7) Så blev domen för hemmafixarens ödesdigra misstag

En person i Nybro hade själv installerat en braskamin, men missat en väsentlig detalj. ”Om inte brandkåren släckt elden hade huset blivit övertänt” vittnade brandchefen senare i tingsrätten. .

8) ”Jag har vunnit många jobb där jag varit mycket dyrare”

VVS-företagaren Tord Nilssons inlägg i Facebookgruppen Rörmokare utan gränser – om kunder som ska köpa material själva blev omdiskuterat. Tord Nilsson har upplevt en konkurs, men gör nu en god vinst.

 

Gunnar Palm. Foto: Privat och Getty Images

9) VVS-företagare konkurreras ut av fastighetsskötare

En stor fastighetsförvaltare i Stockholm låter fastighetsskötare göra VVS-jobb för klart lägre pris än VVS-företag. Det upprör en företagare.

 

Järnrören hade rostat sönder både från in- och utsidan.

10) Rostiga rör stoppade värmepumpen

Kan man ha järnrör för köldbärarvätska till en värmepump? Nej, det ska vara koppar. VVS-företaget får betala över 67 000 kronor för att ha missat det.