Logga in

Så kapas kundernas energinota av årets framtidsföretag

Publicerad
8 feb 2023, 06:01

Det var när han skulle renovera en gammal prästgård och stötte på problem som affärsidén föddes. Nu har hans skapelse prisats som årets framtidsföretag för modellen med “One-Stop Shop”.

Martin Wikman är vd och grundare av Klimatfastigheter Småland. Han fick nyligen utmärkelsen Årets framtidsföretag av Energieffektiviseringsföretagen, EEF. Priset går till företag med en ny idé som kan ha stor betydelse för framtidens energieffektivisering. I motiveringen står det att Klimatfastigheter gör något som länge saknats i branschen och som det finns ett “enormt behov av”. 

Läs också:
Energiguruns udda hemmalösningar för att pressa elnotan

Läs också:
Elnotan ökade med 50 procent efter elfirmans ”optimering” av värmepumpen

– Det vi gör är en One-Stop Shop, en lösning från början till slut för kunden så att de kan energieffektivisera säkert och tryggt, säger Martin Wikman.

Målet är att vara småhusägarens enda kontakt och kunna sköta allt från ax till limpa. När en energieffektiviserande renovering ska göras låter de mäklare värdera fastigheten i hopp om att investeringen ska kunna täckas genom utökat bolån i stället för blancolån. Sedan går de igenom huset, digitalt eller på plats, för att se vad som behöver göras.

– Då gör vi en energikartläggning så vi ser vad det är kunden behöver. Vi rangordnar det utifrån hur mycket besparing som kan göras per år, hur mycket mindre koldioxid de kan släppa ut, återbetalningstid och andra parametrar utifrån vad kunden vill, säger Martin Wikman. 

Som projektör anlitar de sedan underentreprenörer som kan utföra de olika momenten eftersom Klimatfastigheter inte själva är installatörer. Eller, det är de numera, men vi kan återkomma till det. 

– Vi samordnar alla offerter och siffror till en enda stor offert till kunden oavsett om det ska sättas in solceller eller dräneras eller installeras värmepump. Sedan ser vi till att alla gör vad de ska och bokar besiktning, skickar in underlag till banken så att de vet vad pengarna gått till. Vi sköter allt.

Vad är det som förbättrar energieffektiviseringen med er metod?

– Främst är det väl att vi tittar på alla delar. Det kan finnas tre bra åtgärder som fungerar klokt ihop. De nya värmepumparna funkar väldigt bra med solceller och solfångare, där man kan styra på effekt när solen skiner. Man kan få en helt annan ekonomi i det om man ser på helheten med smartstyrning och liknande. Det finns oändligt många synergieffekter och det är där den stora vinsten är. Och man kan göra flera åtgärder samtidigt så att man inte drar ut på processen. 

Idén till Klimatfastigheter föddes när Martin Wikman själv ville göra sitt hus mer klimatsmart och ekonomiskt. Han hade köpt en gammal prästgård och sökte med ljus och lykta efter någon som kunde sköta alla delarna av renoveringen. 

– Det var en rätt hektisk upplevelse. Vi hade småbarn och mycket i huset behövde renoveras, vi skulle ha värmepumpar, nytt tak, solceller samt tilläggsisolering på vinden. Jag försökte hitta någon som hade en helhetslösning. Vi letade länge men hittade inte någon så jag fick göra det själv. Jag ringde nog 50–100 samtal för referenser på olika företag innan vi bestämde vilka vi skulle köra på, säger han.

Företaget är fortfarande småskaligt och måste än så länge tacka nej till en del förfrågningar de inte hinner med. När kunder vill renovera på sätt som inte är energi- och klimatbesparande får de nej.

Nästa steg är att själva kunna göra installationer och Martin Wikman har startat ett nytt bolag, Odd Energy Solutions, än så länge med bara ett par installatörer anställda. 

– Vi gör inte installationerna under egen flagg utan har personal som kan avlasta och hjälpa kunder. Vi började nu i januari så där har vi inte hunnit så långt. Idén är att kunden inte ska vänta i åtta månader för att få solceller installerade utan att vi ska kunna lösa det med humana väntetider. Vi har två installatörer nu och kommer anställa några till inom kort. Det viktigaste är att det blir rätt kompetens, allt får växa i sin egen takt, säger han.

Läs också:
”Att isolera rören ger störst energibesparing”

Vilken ytterligare utveckling ser du framför dig i ditt bolag?

– Det är väl att man ska nå hela cirkeln runt, att man kanske kan se till att även leveranserna sköts på ett klimatsmart sätt. Kanske även att kunna erbjuda flexibla serviceavtal där kundens behov är i fokus. Överhuvudtaget vill jag säga till alla VVS:are att vi behöver kroka arm hela bunten som är inblandade i det här med energirenoveringar och energieffektivisering, det är viktigt. 

Namn: Martin Wikman.

Gör: Lärare på Linnéuniversitetet, affärsutvecklare på Eon och vd på Klimatfastigheter Småland.

Företaget: Började som en idé som ledde till att Martin Wikman utsågs till svensk representant i EU-projektet Innovate 2020, vars syfte var att hitta de mest kostnadseffektiva och klimatsmarta sätten att renovera småhus i Europa. Han är idag med i flera nationella och internationella projekt inom energieffektivisering.