Logga in

Toalett med inbyggt tvättställ – genialiskt eller idiotiskt?

Publicerad
19 sep 2022, 08:43

En toalett med inbyggt tvättställ delar montörerna. Är det en briljant eller dålig produkt? Svenska tillverkare gör tummen ned.

I en tråd i Facebookgruppen Rörmokare utan gränser publicerades en bild på en japansk toalett med handfat ovanpå cisternen. Vattnet från handtvätten rinner vidare ned i tanken och kan användas till nästa spolning, vilket ska spara vatten och göra separata tvättställ överflödiga.

Läs mer om produktutveckling:
Bland tålmodiga robotar och unika toaletter – ”Detta är riktigt Made in Sweden”

Läs mer om VVS-relaterad teknik:
”I dag ser arbetskläder mer ut som mode- eller sportplagg”

WC-stolen väckte debatt i tråden. Smart, tyckte vissa som undrade varför man inte ser fler sådana toaletter i Sverige eftersom Ifö ska ha gjort en sådan modell. Några menade att konstruktionen inte sparar mycket per spolning medan andra framhöll vilken mängd toalettbesök som görs dagligen och att många spolningar små…

Frågan om vattenmängder var inte den enda stötestenen, andra som såg problem med lösningen påpekade också hur krångligt det skulle vara att behöva gränsla toalettstolen för att komma fram till handfatet och att hela toaletten skulle bli nedsölad med vattenskvätt. “Enkelt att förstå varför den modellen inte slår igenom om man har rensat vanliga vattenlås” tyckte någon. 

De svenska tillverkarna kommer av allt att döma inte att nappa på den här idén i alla fall.

– Vi har sett den här typen av produkt komma upp i lite olika sammanhang då och då, säger Gustavsbergs produktchef Fredrik Leander. 

Utvärderingarna har kommit fram till ett par hinder som gör att det inte är aktuellt att tillverka toaletter med inbyggda tvättställ. Nämligen:

– Dels kan det ofiltrerade gråvattnet från tvättstället ställa till med problem i tanken. Det ger bakterietillväxt och ett ökat behov av service för delarna i tanken. Sedan tillkommer en del hinder kring funktionsmått i badrummen som inte är omöjliga att lösa men när man ställer det mot andra vattenbesparande initiativ som uppsamling av regnvatten eller återvinning av gråvatten i större skala så har den här fått stå tillbaka, säger Fredrik Leander.

Mer om toalettskepsis:
Därför möter vägghängda WC:n motstånd i Sverige

Ifö har haft en sådan toalett i sortimentet, men Jennie Olsson, chef för produktutveckling, hälsar att det var väldigt länge sedan. 

– Tanken är säkert god men det känns lite svårt att få bra åtkomst till tvättstället, säger hon.

– Dessutom finns det andra saker som kan försvåra, till exempel behövs ett filter för att rena vattnet från tvålrester som annars kan ha negativ inverkan på spolarmaturen. Dessutom är det inte alla avloppsledningar som klarar att det endast kommer vatten från spolning utan de kräver att det flödar lite vanligt vatten från handfat eller dusch för att de inte ska sätta igen.