Logga in

”Vi lär ju ha fullt upp med jobb när folk sänkt värmen i sommarstugorna”

Publicerad
9 jan 2023, 06:09
| Uppdaterad
17 jan 2024

Värmen var avstängd i Dalastugan och VVS-montören Gustav Theander Gransten blev utringd till de frostiga konsekvenserna. På Facebook konstaterar han krasst att det lär bli fler jobb av den här typen när folk snålar på el och därmed värme i sina fritidshus.

När Gustav Theander Gransten kom ut till sommarstugan i Leksand möttes han av många dystra syner som hade kunnat undvikas om värmen hade varit på. Inkommande slang hade frusit, blandare och toaletten var sönderspruckna. Dessutom hade va-kopplingarna skjutit isär och varmvattenberedaren var full med is och även den var trasig.

Gustav listar bästa tipsen
9 tips att ge till kunder som snålar på värmen i stugorna

billigare värme …
Bergvärmekund slapp betala för borrhål

Bilder från huset i Leksand. Foto: Gustav Theander Gransten

Han tog bilder och lade upp dem i Facebookgruppen Rörmokare utan gränser med texten: ”Vi lär ju ha fullt upp med jobb efter vintern när folk sänkt värmen i sommarstugorna pga dagens el-priser”.

– Bakgrunden är lite oklar, det verkar som att husägaren hade hyrt ut huset och bett hyresgästerna att stänga av vattnet när de skulle åka därifrån. Men det som var avstängt var all värme, konstaterar Gustav Theander Gransten.

”Jag skickade en bild till försäkringsbolaget som jag hade tagit när jag lyfte upp plastbehållaren i toalettcisternen – den var helt fylld med is.”

Det första han gjorde var att stänga av vattnet ute och proppa inkommande direkt in i huset. Nästa steg blir att åka dit för att plocka ner de trasiga grejerna och dra nytt.

Han berättar att han är med om flera liknande scenarion varje år. Och ibland kan det gå riktigt illa.

– Förra vintern var det ett hus som jag blev utringd på, och kunden hade då sagt till försäkringsbolaget att han hade haft värmen på. 

Läs också:
Superstopp i avloppet

När försäkringsbolaget ringde och frågade Gustav Theander Gransten om det stämde fick han dementera den uppgiften.

Isfylld toalettcistern.
Sprucken vattenmätare.

– Jag skickade en bild till försäkringsbolaget som jag hade tagit när jag lyfte upp plastbehållaren i toalettcisternen – den var helt fylld med is. Det var alldeles för kallt i huset. När vattnet började tina stod det på med full fart ut i huset och det slutade med helrenovering av hela entréplanet.