Logga in

Nybygge – men med gammalt VVS-material

Publicerad
4 nov 2022, 05:55
| Uppdaterad
3 nov 2022

Tätskiktet är nytt, men kaklet begagnat precis som wc-stolarna och radiatorerna. Familjebostäder i Göteborg satsar på återanvändning av material i nytt projekt.

Fastigheten på Kustgatan i centrala Göteborg har tidigare varit ungkarlshotell, men har de senaste decennierna inhyst både lokaler och mindre bostäder. Nu har huset genomgått en rejäl upprustning, där man både bygger om och bygger nya lägenheter.

Förskolan Hoppet i Göteborg ska bli Sveriges första nästintill fossilfria bygge
Återbruk i bygget kräver nytänk av installatörerna

VVS-Depån från Sundbyberg kliver in och reder upp i röran
De tjänar pengar på kaoslagren VVS-firmorna inte mäktar med

År 2020 beslutade allmännyttiga Familjebostäder att satsa på återbruk som en del av renoveringarna. Tidigare var det standard att slänga ut befintliga inredning och köpa nytt.

Först ut för återbruk blev Kustgatan 3 där man både bygger om och bygger nya lägenheter.

En av de nya lägenheterna är helt inredd med återbrukat material som wc-inredning, vitvaror och armaturer. Kakel och klinker var en felbeställning av ett annat bolag som skulle slängts om det inte återbrukats och är därför i nyskick.

– Man kan säga att återbruket på Kustgatan har flera delar. Först handlar det om en särskild återbrukslägenhet. Den andra delen är mer generell där vi har försökt återbruka i stort och smått. Vi har återbrukat allt från radiatorer, WC-stolar och dörrar som har målats om, säger Filip Elfström, projektledare på Familjebostäder och tillägger att man valt att göra nya tätskikt i kök och badrum för att därefter sätta upp återbrukat kakel ovanpå.

Det material som Familjebostäder inte haft möjlighet att återanvända på plats har sparats till andra renoveringar framöver eller lagts ut till försäljning.

– För att kvaliteten ska hålla samma standard som en ny lägenhet, fräschas de återbrukade materialen upp till nyskick innan de används, säger Filip Elfström.

Förutom att återanvända produkter från den egna fastigheten har Familjebostäder bland annat hämtat material från ombyggnaden av ett Volvo-kontor och från en rivning på Selma Lagerlöfs torg som Familjebostäder köpt in via CCBuild, en marknadsplats för återbrukat material.

VVS-Forums badrumsexpert Sajad Mirkhalafi svarar:
Vågar jag installera en gammal WC som kunden köpt på loppis?

– Till exempel har vi använt en så kallad holländsk parkett som tidigare legat på Göteborgs universitet, berättar Filip Elfström.

Under projektets gång skrivs en manual, som ska vägleda i arbetet med återbruk vid framtida ombyggnationer.

FAKTA/Återbrukat material på Kustgatan

  • Material från allmänna ytor och utemiljö, såsom betongsten, radiatorer, armaturer och dörrpartier.
  • Återbrukslägenheten är inredd med återanvänd parkett, kakel, klinkers, blandare, radiatorer, köksstommar och luckor, bänkskiva, garderober, tamburdörr, innerdörrar, WC-tillbehör samt fönsterbänkar.
  • Sjöstenselementen från fastighetens fasad har bearbetats om till ett nytt material som används i produktionen av möbler till gården och gemensamhetslokalen.