Logga in

Priserna rusar – kan jag rekommendera pellets?

Publicerad
26 okt 2022, 09:17

Kunden vill byta ut oljepannan och jag funderar på att föreslå pelletsbrännare. Men är det fortfarande en lönsam investering? undrar montören. Energiexperten Roland Jonsson svarar.

Fråga: Jag har fått uppdraget att byta ut en oljepanna mot en bättre lösning. Fjärrvärme är inte ett alternativ. Funderar på pelletsbrännare men är det en bra idé nu när priserna rusar?

Fler tips från Roland Jonsson
Energiguruns udda hemmalösningar för att pressa elnotan

Läs också:
Roland Jonssons sex bästa lösningar för att spara el i villan

Svar: Innan man tar ett beslut bör man lista ut hur mycket energi huset behöver inklusive tappvarmvatten. Det kan vara svårt men har man månadsvärden kan det hjälpa. Beroende på panna och anläggning kan man kanske räkna med en årsmedelverkningsgrad på 80-85 procent och något högre vid hög oljeanvändning.

Har man en oljeanvändning på tre kubikmeter och en 20 år gammal brännare kan verkningsgraden vara 70-75 procent. Sedan är det också viktigt att fundera på var pannans isoleringsförluster tar vägen. De kanske värmer upp hela källaren och då ökar verkningsgraden. Här har det missats en del. För att få fram en snygg kalkyl har man satt verkningsgraden lågt och då har bergvärmepumpen blivit för liten (för kort hål).


Man ska alltid fundera på vad som händer med husets inneklimat när man slutar att elda. Man värmer inte längre källaren och ventilationen blir sämre. Detta ger en ökad luftfuktighet med mögelrisk.

Det finns många lösningar men jag tipsar om de här:

  • Ny pelletspanna inklusive solfångare för tappvarmvattenproduktion soliga dagar. Det ökar pelletspannans verkningsgrad eftersom den inte används sommartid.
  • Gillar man inte solfångare kan man sätta in en varmvattenberedare med värmepump och pelletspanna Det ökar också pelletspannans verkningsgrad eftersom den inte används sommartid.

Pelletsbristen
”Vi har säkrat leverans och priser till 2023”

Ingen vet vad energi-och effektpriserna kommer att vara nästa år. Pelletsen har ökat i pris och kostar nu cirka en krona per kWh, olja två kronor per  kWh och diesel 2,90 kronor per kWh. El med bundet avtal på ett år inklusive nätavgift kostar cirka fem kronor per kWh